Hlavní obsah

Paroubek k obvinění: je to naprostá lež

Právo, Jakub Troníček, Karel Balcar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kauza podvodného čerpání evropských dotací dospěla ve čtvrtek k dalšímu podivnému obratu. Bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová nařkla při výslechu na policii někdejšího premiéra a předsedu ČSSD Jiřího Paroubka, že na ní měl ještě coby ministr pro místní rozvoj prostřednictvím svého asistenta tlačit, aby projektu Bono Publico intenzivně pomáhala. Informoval o tom server iDnes.

Článek

Policejní mluvčí Blanka Kosinová Právu řekla, že policie chce proto vyslechnout jak Paroubka, tak jeho nástupce v čele resortu Radka Martínka (ČSSD) a současného ministra Petra Gandaloviče (ODS).

Paroubek odpoledne svolal v Ostravě mimořádnou tiskovou konferenci, na níž prohlášení Jourové označil za naprostou lež a řekl, že je zděšen opakovaným únikem informací z vyšetřování do médií.

"Ministr Paroubek na mě přímo tlak nevyvíjel, činil tak prostřednictvím svého asistenta pana Vlasty. Pan Vlasta mě opakovaně navštěvoval a žádal o zásah do procesu výběru. Já jsem opakovaně odmítala cokoliv v této věci dělat," uvádí se v protokolu z pátečního nočního výslechu Jourové. K výslechu došlo podle informací Práva bezprostředně po jejím zatčení na ruzyňském letišti. Že Jourová během výslechu o Paroubkově údajném nátlaku skutečně hovořila, potvrdil Právu zdroj blízký vyšetřování.

Paroubek ve čtvrtek prohlásil: "Pokud jde o projekt firmy Bono Publico, byl jsem o něm informován zcela běžným způsobem jako o desítkách jiných projektů, které byly na ministerstvu pro místní rozvoj. Pokud si vzpomínám, tak v době, kdy jsem byl ministrem, tento projekt schválen nebyl. Po odchodu z ministerstva jsem se o projekt ani nezajímal a nevím, kdy byl schválen."

"Tlak z různých stran"

Jourová policii řekla, že Péťův projekt na opravu budišovského zámku byl nejprve z formálních důvodů zamítnut. "Poté byly spuštěny poměrně silné kroky nebo kampaně, byl na mě vyvíjen tlak z různých stran, aby byl projekt vrácen k hodnocení a aby mu dotace byla přiznána. Takto intervenoval starosta Péťa u mě, ale vím, že i na jiných místech, protože probíhaly intervence i vůči ministrovi Paroubkovi," vypověděla Jourová.

Zároveň dodala, že tehdejší ministr posléze rozhodl o tom, že bude vypsáno další výběrové kolo.

"Nemohla jsem se ubránit tomu, že se tak má otevřít příležitost pro nějaké konkrétní projekty, z nichž jako nejvýrazněji lobovaný projekt vyznívalo Bono Publico. Když bylo rozhodnuto o vyhlášení druhé výzvy, ministr Paroubek mi nařídil, abych projektu intenzivně pomáhala. Sdělila jsem mu totéž, co jsem sdělila i panu Doleželovi do telefonu, že mohu jen poradit prostřednictvím standardní konzultace," konstatovala Jourová.

Paroubek k tomu uvedl: "Pokud jde o věci, které údajně řekla paní Jourová, nebo jsou snad v tom protokolu, musím je prohlásit za naprostou lež. Snad se tam uvádí, že to bylo prostřednictvím nějakého pracovníka, nějakého mého spolupracovníka, snad na ministerstvu pro místní rozvoj nebo úřadu vlády. Myslím si, že to ani není možné."

Zmiňovaný asistent Vlasta záležitost nechtěl komentovat. "Nelžu, nikdy jsem nic špatného neudělal," pouze dodal. Paroubek zároveň zdůraznil, že bude požadovat důsledné vyšetření toho, odkud citlivé informace z vyšetřování unikly.

"Jsem přesvědčen, že odstupující ministr Ivan Langer by měl vyvodit politické důsledky z faktu, že pouze hodiny po ukončení výslechu osoby vyšetřované z korupce již mají novináři celý protokol k dispozici," poznamenal expremiér. Langer včera Právu potvrdil, že bude chtít důkladně prověřit, jestli informace neunikly od policie. Připomněl však, že únik mohl být i od advokátů obviněných. Ti to důrazně odmítají.

Péťa si pomoc Jourové pochvaloval

Obhájce Jourové Karel Brückler počátkem tohoto týdne Právu řekl, že Jourová se k vývoji vyšetřování nechce vyjadřovat s ohledem na to, že by to mohlo negativně ovlivnit nadcházející volby v neprospěch ČSSD. Jourová byla členkou soc. dem. do června letošního roku. Vzápětí po volbách ze strany vystoupila. Obvinění, že by od Péti přijala dvoumiliónový úplatek, důrazně odmítá.

"Paní Jourová nám s tím Bonem docela pomohla, protože do toho zapojila Třebíč. Třebíč má památku UNESCA a my jsme tím získali kladný body do hodnocení. Ale prostě my jsme s ňou kámoši," říká o Jourové na nahrávce pořízené skrytou kamerou reportérů pořadu Na vlastní oči TV Nova, vysílaném ve středu budišovský starosta Ladislav Péťa.

Reklama

Související články

Doležel, Péťa i Řehulka jsou ve vazbě

V pátek rozhodoval Obvodní soud pro Prahu 1 o tom, zda pošle do vazby bývalého šéfa kabinetu premiérů Zdeňka Doležela, Ladislava Péťu a Miloslava Řehulku....

Exnáměstkyně ministra Jourová jde do vazby

Na bývalou náměstkyni ministra pro místní rozvoj Věru Jourovou, obviněnou z braní úplatku v kauze kolem dotací Evropské unie, byla uvalena vazba. Uvedl to její...

Výběr článků

Načítám