Hlavní obsah

Parlamentní volby by vyhrálo ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by se v březnu konaly volby do Poslanecké sněmovny, vítězem by bylo se ziskem 29,5 procenta hnutí ANO. O dvě procenta méně by získala vládní koalice Spolu. Pokud by strany koalice kandidovaly samy, do dolní komory by se nedostali lidovci a TOP 09. Vyplývá to z šetření agentury Kantar TNS pro Českou televizi.

Článek

Průzkum zohledňoval dva modely, kdy v jednom počítá s koalicemi, ve druhém pak strany kandidují samostatně.

Pokud by ODS, TOP 09 a KDU-ČSL kandidovaly společně, patřilo by jim druhé místo se ziskem 27,5 procenta. Třetí příčku by obsadili Piráti s 10,5 procenta hlasů. Následovalo by hnutí SPD (8 procent), hnutí STAN by obdrželo 5,5 procenta. Do dolní komory parlamentu by se pak s pěti procenty znovu dostala ČSSD.

Foto: Česká televize ČT24

Volební model s jednotlivými stranami

Pokud by se Spolu rozdělilo, druhá ODS by dostala 20 procent. Podle autorů průzkumu jde oproti únorovému šetření o propad o 1,5 procenta. Zbylé dvě strany, které nyní tvoří trojkoalici, by se do Sněmovny nedostaly. TOP 09 by dostala čtyři procenta, lidovci tři.

Pod potřebnou pětiprocentní hranicí pro vstup do Sněmovny by skončili také se tři a půl procenty Přísaha Roberta Šlachty a KSČM se 2,5 procenty. Tři procenta agentura přisoudila nově vzniklému hnutí PRO Jindřicha Rajchla, které vůbec poprvé do průzkumu zařadila.

Volební účast by v březnu byla 61,5 procenta.

Průzkum probíhal od 20. března do 6. dubna na vzorku 1200 respondentů. Volebního modelu zohledňujícího koalice se zúčastnilo 943 respondentů starších 18 let. V modelu, který nezohledňuje koalice, odpovídalo 941 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám