Hlavní obsah

Páni a kmáni

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co je dovoleno pánovi, o tom si kmán může jen nechat zdát. Kdo nevěří, ať se optá zastupitelů ODS ostravského městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky.

Foto: Vladimír Uhlíř

Každý, kdo se na obrázek dívá, si ho může postavit, jak chce - na šířku, na výšku nebo třeba na roh. Proto je tu i obrázek pověšený za roh.

Článek

Tam se stalo, že byl radním zvolen také jeden komunista, a to i dvěma hlasy zastupitelů ODS. To, co následuje, znají snad jen pamětníci proslulých stranických prověrek z let 1969-70. Sešla se kvůli tomu mimořádně oblastní rada Topolánkovy strany, aby ten ideologický průšvih radikálně vyřešila. Ne, že by viníci měli být rovnou zastřeleni za úsvitu, ale místní organizaci ODS hrozí kvůli spolupráci s komunistou odebrání licence k politickému provozu. Nebylo by to poprvé, v ostravském Krásném Poli a v Břidličné na Bruntálsku by mohli vyprávět.

Modrý pták tedy zčepýřil peří, ale vzlétnout a podívat se nahoru se bojí. Musel by se totiž ptát, proč nepřišel o licenci sám čestný předseda ODS Václav Klaus, když veřejně a ochotně požádal před volbou prezidenta komunisty v parlamentu o podporu, dostal ji a díky tomu volbu vyhrál. A proč nepřijdou o licenci členové poslaneckého klubu ODS, kteří se při hlasování proti vládní koalici s komunisty mnohokrát shodnou, jako by bratry z jedné matky byli. A to i když jde o zákony, kde by se jejich názory měly podle programové šablony diametrálně lišit. Tam ve vyšších patrech politiky by ta nesmiřitelnost měla oprávnění, neboť tam se přijímají zásadní rozhodnutí o osudech státu.

Je tomu, světe div se, úplně naopak. Mocní ODS si svou ideovou nepevnost nahoře léčí na těch dole, v politice komunální. Tam, kde na politické příslušnosti moc nezáleží. Tam, kde je spíše důležité, jestli zastupitel, třeba komunista, je schopný spravovat řádně a schopně obec. Ale to už je věčný úděl kmánů.

PRÁVO 22. dubna 2004

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám