Hlavní obsah

Pandemie chřipky může ohrozit až polovinu národa

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pandemie, tedy chřipková epidemie celosvětového rozsahu, letos může přijít. Česko se na ni již připravuje, protože v ohrožení by byla až polovinu národa. Sklady se plní antivirotiky, které by se podávaly do doby, než by se vakcína vyrobila. Ministerstvo zdravotnictví vytipovalo 1,8 mil. obyvatel, kteří by tyto preparáty a vakcínu dostali přednostně.

Foto: Milan Řehák

Michal Mít - vítěz turnaje

Článek

"Jde o lidi s chronickým onemocněním například kardiovaskulárního systému, selháním ledvin a dále o pracovníky nutné pro chod státu, jako jsou zdravotníci, hasiči, pracovníci dopravy atd.," řekl Právu Michael Vít, hlavní hygienik republiky.

Dodal, že kdybychom nebyli na pandemii připraveni a včas neprovedli preventivní opatření, "mohlo by daleko častěji dojít k ohrožení života, k úmrtím a možná i ke zhroucení chodu státu v důsledku vysoké absence v klíčových oborech".

Zatím v ČR, v Evropě ani ve světě pandemie nehrozí. Situace je klidná. Ale v případě, že by se spojil virus ptačí chřipky, který je v jihovýchodní Asii, s virem lidským, mohla by pandemie vypuknout.

Poprvé konference výrobců vakcín

Svět se pandemie chřipky velmi obává. Světová zdravotnická organizace (WHO) dokonce poprvé v dějinách svolala konferenci výrobců vakcín a zástupců vlád, kde se má o prevenci hovořit. Summit se má uskutečnit 11. listopadu v Ženevě.

Celková světová kapacita běžné očkovací látky proti chřipce je nyní jen 300 miliónů dávek a vývoj nové vakcíny, která by byla schopna potírat případnou epidemii, by zabral půl roku. Odborníci se chtějí proto poradit, jak získat vakcínu rychleji.

Vláda ČR ve středu projedná plán České republiky pro případ pandemie chřipky. "Proti chřipce je v Česku očkováno jen sedm procent obyvatel, ale v Evropské unii je to 22 procent a WHO doporučuje očkovat 33 procent populace," řekl Vít. "Vláda projedná opatření, jak uchránit obyvatele v případě, že by se v Česku skutečně objevila nová varianta chřipkového viru."

Zavřené školy

Český pandemický plán má 25 stran, kde je popsáno, co by kdo kdy dělal, jaké by byla úloha ministerstev a jiných institucí. Do léčby by se zapojily všechny nemocnice v republice. Pokud by nestačily, hygienici by zřejmě uzavřeli některé školy a jiná zařízení a přeměnili je na nemocnice. Vít si ale nemyslí, že by to bylo nutné. Kapacity jsou podle něj dostatečné.

Přesto se v návrhu preventivních protiepidemických opatření mj. uvádí: zákaz shromáždění a konání rozsáhlých kulturních, společenských a sportovních akcí; zákaz návštěv v nemocnicích, ústavech sociální péče, domovech důchodců; omezení provozu škol; omezení provozu některých úřadů.

Na chřipku se umírá

Chřipkou každý rok v České republice onemocní přibližně jeden až dva milióny osob. V případě pandemie by to bylo mnohem víc, zřejmě až polovina národa.

Proto je součástí pandemického plánu i informační kampaň. Ta má seznámit obyvatele s tím, jak se chřipka projevuje a že nejde o žádné banální onemocnění. "Na chřipku se umírá," zdůrazňuje Vít. Chřipka způsobuje i vážné, zejména plicní komplikace. Za uplynulých deset let právě na ně zemřelo 24 000 pacientů a s bezprostřední diagnózou chřipky 1064.

Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí léčba akutních respiračních onemocnění včetně chřipky, ztráty ve výrobě a nemocenská, která s chřipkou souvisí, přijdou ročně na tři miliardy korun. V případě pandemie by to bylo mnohem víc.

Anketa

Jste očkovaní proti chřipce?
Ano
20,9 %
Ne
79,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1177 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám