Hlavní obsah

Paměť národa umístí autovrak z Ukrajiny na pražské Národní třídě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zástupci Paměti národa a Prahy 1 se v pondělí dohodli na umístění autovraku zničeného při válce na Ukrajině na pražskou Národní třídu u příležitosti letošních připomínek 17. listopadu. Paměť národa o tom informovala na svém facebookovém profilu. Úředníci městské části s instalací původně nesouhlasili, obrat v jednání nastal až s nástupem nové starostky Terezie Radoměřské z TOP 09.

Foto: Paměť národa/Facebook, Bez zdroje

Vrak auta z Ukrajiny na pražském Strahově

Článek

„Umístění vraků z Ukrajiny je naprosto namístě, protože jestli se někde bojuje o svobodu prakticky celé Evropy, tak je to přesně na Ukrajině,“ řekla nová starostka Prahy 1. Mikuláš Kroupa, ředitel organizace Post Bellum, která Paměť národa spravuje, v pondělí na Facebooku uvedl, že vrak z Ukrajiny i s několika vysvětlujícími panely umístí na Národní třídě u křižovatky se Spálenou ulicí.

Paměť národa pořídila osm aut zničených na Ukrajině při ruské vojenské invazi a vystavuje je v českých městech. Trojici aut zničených raketovou střelou si mohou lidé prohlédnout v posledních týdnech v Českých Budějovicích, řekl Kroupa minulý týden.

Jedno z aut chtěla organizace umístit na Národní třídu u Národního divadla 17. listopadu, podle Kroupy ale Praha 1 odmítla instalaci vraku s tím, že nijak nesouvisí s oslavami Dne boje za svobodu a demokracii. Mluvčí úřadu Prahy 1 Petr Bidlo oponoval, že vrak by v požadovaném místě vytvořil nebezpečný prvek a organizace neakceptovala návrh úřadu, aby jej umístila jinam.

Anketa

Je správné, aby byl na pražské Národní třídě umístěn autovrak z Ukrajiny?
Ano
16,7 %
Ne
83,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9614 čtenářů.

Putina v pytli na budově vnitra nahradil plakát k 17. listopadu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám