Hlavní obsah

Památník v Letech se otevře už v únoru, sazenice stromů dodali Schwarzenbergovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku se otevře příští rok na začátku února. Na místě byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy a potom také vepřín, který vykoupil stát. V pondělí na místě sázeli politici i podporovatelé památníku stromy, když většinu sazenic darovalo panství Orlík Jana a Karla Schwarzenbergů. Za zesnulého Karla Schwarzenberga drželo shromáždění pietní minutu ticha.

Foto: archiv Muzeum romské kultury

Vizualizace památníku v Letech

Článek

„Nově vysazený les bude symbolizovat ztracené romské komunity. Právě tento les je symbolicky nahradí, a jak bude dorůstat, věříme, že i v naší zemi se zlepší soužití majority s romskou menšinou,“ uvedla ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Zmínila, že romská genocida za druhé světové války byla opomenuta a vytěsněna z dějin naší země.

Ve výběrovém řízení na zhotovitele památníku uspěla firma Protom Strakonice, když celý areál vyjde na téměř 99 milionů korun. Na místě vznikne návštěvnické centrum, ale také vnitřní expozice, která vyjde na 10, 5 milionu korun a pokryjí ji peníze z norských fondů. Na venkovní expozici přislíbilo německé velvyslanectví 2,6 milionu korun.

Foto: archiv Muzeum romské kultury

Vizualizace památníku v Letech

Součástí památníku bude i kruhový chodník, který obkrouží původní areál tábora, a na tomto chodníku budou paprsky, které budou odpovídat počtu obětí tábora. „Jeden bude symbolicky navíc, za oběti, které nebyly v evidenci,“ zmínila Horváthová.

Ke vzniku památníku v Letech vedla velmi dlouhá cesta a stát musel vykoupit za asi 452 milionů korun od společnosti Agpi vepřín, který stál na současném místě od sedmdesátých let minulého století. Demolice vepřína skončila v prosinci minulého roku, když vyšla na asi deset milionů korun.

Tábor v Letech otevřely v srpnu 1940 protektorátní úřady jako kárný pracovní. Byl pro muže, kteří nemohli prokázat zdroj obživy. Měli v něm končit i kočovníci.

V lednu 1942 se tábor změnil na sběrny, v srpnu pak byl určen pouze pro Romy. Od té doby do května 1943 letským táborem prošlo 1308 Romů – mužů, žen i dětí –, z nichž 327 v něm zahynulo a přes pět stovek skončilo v Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté vyvraždili 90 procent českých Romů.

Památník bude otevřený od 3. února příštího roku a první dva měsíce bude ve zkušebním provozu, otevřený bude od pátku do neděle.

Památník v Letech bude postaven ještě letos

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám