Hlavní obsah

Památník v Letech bude postaven ještě letos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už na konci tohoto roku by měl být dostavěn Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech u Písku. Bude připomínat především oběti romského pracovního tábora, který tam stál za druhé světové války. Výběrové řízení na zhotovitele vyhrála firma Protom Strakonice a stavba vyjde na 98,6 milionu korun, když 26,5 milionu korun půjde z norských fondů.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová na místě budoucího památníku v Letech.

Článek

Právu to na místě památníku potvrdila ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová s tím, že na stavbu návštěvnického centra a rekultivaci provizorního pohřebiště byly celkem tři nabídky.

„Hlavní podstatou celého památníku bude návštěvnické centrum. Bude to dřevostavba se stálou expozicí, která by měla být vytvořená z perspektivy obětí, tedy těch vězněných. Součástí areálu bude i současná kulturní památka - provizorní pohřebiště s amfiteátrem a replikami vězeňských staveb,“ uvedla Horváthová.

Konstatovala, že součástí památníku bude i kruhový chodník, který obkrouží původní areál tábora, a na tomto chodníku budou paprsky, které budou odpovídat počtu obětí tábora. „Jeden bude symbolicky navíc, za oběti, které nebyly v evidenci,“ podotkla Horváthová.

Záběry z dronu: Vepřín v Letech jde k zemi. Bagr strhl kus první budovy

Domácí

Zhotovitel by měl mít na stavbu 345 dní a památník by tak měl být hotový už na konci tohoto roku.

Ke vzniku památníku v Letech vedla velmi dlouhá cesta a stát musel vykoupit za asi 452 milionů korun od společnosti Agpi i vepřín, který stál na současném místě od 70. let minulého století.

Demolice vepřína skončila v prosinci minulého roku, když vyšla na asi deset milionů korun.

Tábor v Letech otevřely v srpnu 1940 protektorátní úřady jako kárný pracovní. Byl pro muže, kteří nemohli prokázat zdroj obživy. Měli v něm končit i kočovníci.

V lednu 1942 se tábor změnil na sběrny, v srpnu pak byl určen pouze pro Romy. Od té doby do května 1943 táborem prošlo 1308 Romů – mužů, žen i dětí, z nichž 327 v něm zahynulo a přes pět stovek skončilo v Osvětimi.

Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté vyvraždili 90 procent českých Romů.

Za zpochybňování genocidy potvrdil soud Roznerovi podmínku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám