Hlavní obsah

Památkou roku se stala jízdárna ve Světcích na Tachovsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké Mýto

Památkou roku 2023 se stala jízdárna ve Světcích u Tachova. Její obnova trvala dlouhých třiadvacet let. V kategorii obnov do dvou milionu korun si zlaté vavříny odnesli zástupci města Jevíčko na Svitavsku díky opravě kaple Bolestné Matky Páně v barokním kostele Nanebevzetí Panny Marie. Výsledky soutěže, pořádané každoročně Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska od roku 2013, byly zveřejněny ve čtvrtek ve Vysokém Mýtě.

Památkou roku se stala jízdárna ve SvětcíchVideo: Ludmila Žlábková, Novinky

 
Článek

„Jízdárnu jsme začali obnovovat před třiadvaceti lety. Za tu dobu jsme měli osm složení městského zastupitelstva. Jsem rád, že se nám tento klenot v lese, zámek pro koně, podařilo zachránit. A věřím, že to bude trhák i pro návštěvníky. Prvních šest set si památku prohlédlo o Velikonocích,“ uvedl místostarosta Jan Straka (SOCDEM).

Foto: Ludmila Žlábková, novinky.cz

Místostarosta Tachova Jan Straka s cenou pro vítěze soutěže Památka roku

„A to jsme na začátku měli památku, která musela být podepřena kůly, aby se nerozpadla. Takže na počátku bylo nutné statické zajištění, aby stavba vůbec přečkala dál,“ dodal místostarosta.

Impozantní objekt tehdy moderní a luxusní jízdárny nechal postavit generál Alfréd I. Windischgrätz v letech 1858 až 1861. V roce 1997 se zastupitelstvo Tachova rozhodlo stavbu převzít a od roku 2000 město zahájilo postupnou rekonstrukci, která stála v součtu 175 milionů korun. Šedesát milionů šlo z městského rozpočtu.

Foto: Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska

Jízdárna ve Světcích na Tachovsku

Na druhém místě za jízdárnou ve Světcích se umístila rekonstrukce bývalého Wenkeova obchodního domu v Jaroměři, v němž dnes sídlí městské muzeum, na třetím renovace zámecké oranžerie v Letohradě.

Zlatá byla i kaple

Vítězem „malé kategorie“ se stala obnova Kaple Bolestné Matky Páně v barokním kostele Nanebevzetí Panny Marie v Jevíčku.

„Není to první, ani poslední realizace obnovy v této církevní památce. Už dříve jsme provedli kompletní obnovu postranních oltářů a části kamenných prvků v interiéru. Nyní šlo o obnovu ostění, umělého mramoru. Obnova této pohřební kaple byla náročná jak v tom, že bylo nutné stěny odsolit, tak v tom, že mnoho restaurátorů v Česku ty štukové umělé mramory nedělá,“ poznamenal místostarosta Miroslav Šafář (bezp. za KDU-ČSL).

Foto: Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska

Kaple Bolestné Matky Boží v Jevíčku

„Ale je vždy fajn mít duchovního správce, který má technické vzdělání, což máme to štěstí. Protože se s ním dobře spolupracuje,“ usmál se místostarosta. Prozradil, že v letošním roce bude pozornost města směrovat zejména na obnovu historických městských hradeb.

V kategorii menších projektů se za vítězi z Jevíčka umístila obnova Božích muk v Rokycanech a oprava barokní ohradní zdi v zahradě domu U Censorů v Praze 1.

Památka roku

- Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska soutěž založilo pro větší motivaci majitelů historických objektů k jejich ochraně. Hlásit se do ní mohou i majitelé objektů, které kulturní památkou nejsou. O titul může usilovat nejen hrad, zámek, kostel, divadlo, ale i vojenský nebo zemědělský brownfield či veřejný prostor.

- loni se památkami roku stal v kategorii menších oprav špýchar v areálu usedlosti č. p. 6 v Myšticích na Strakonicku a mezi většími obnovami byla zvolena obnova prvorepublikové Kumpánovy zahrady ve Slaném na Kladensku.

Svatý Vavřinec u Slepičích hor opět ožívá. Kostel opravují dobrovolníci už 30 let

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám