Hlavní obsah

Památkáři odhalili nové pietní místo obětí gestapa v Ostravě

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Minutou ticha a položením květin u pamětní desky uctili v úterý odpoledne v Ostravě památku obětí nejen druhé světové války asi tři desítky lidí. Učinili tak v budově, kde dnes sídlí Národní památkový ústav (NPÚ). Za druhé světové války v ní však gestapo mučilo a týralo tisíce lidí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Skleněná deska nese jména 1300 lidí, kteří nepřežili mučení gestapa či pobyt v koncentračním táboře

Článek

Po mnoho let pak připomínala památku těch, kteří válku nepřežili, pamětní deska umístěná na fasádě budovy. V rámci letošní rekonstrukce objektu, která skončila v létě, přesunuli památkáři pietní místo do vestibulu.

„Je zde pamětní deska doplněna skleněnou tabulí, na které jsou jména těch, kteří zde byli vyšetřováni a nepřežili druhou světovou válku, a počítač, kde si mohou návštěvníci dohledávat biografická data vyšetřovaných osob a prohlížet medailony alespoň některých z nich,“ řekl ředitel územního pracoviště NPÚ v Ostravě Michal Zezula.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Byla jsem zatčena v listopadu 1944 a tady jsem byla osmkrát u výslechu
Jarmila Foralová

Dodal, že vybudováním nového pietního místa chce NPÚ připomenout konkrétní osudy konkrétních lidí. Na desce jsou napsána jména 1300 osob. „Jsou to ti, co nepřežili druhou světovou válku, položili svůj život na popravišti nebo v koncentračních táborech. Ten systém je otevřený a počítá se s tím, že jak bude pokračovat výzkum, tak budou doplňována data i jména těch, kteří zde trpěli,“ nastínil Zezula.

Mezi těmi, kdo se úterního slavnostního otevření pamětního místa a uctění památky nacistické perzekuce zúčastnili, byla i osmaosmdesátiletá Jarmila Foralová. „Byla jsem zatčena v listopadu 1944 a tady jsem byla osmkrát u výslechu,“ vzpomínala po 69 letech.

„Na té desce mám pět příbuzných včetně otce, sestřenice a dvou strýců. Všichni byli popraveni. Já jsem měla to štěstí, že jsem přežila,“ poznamenala a dodala, že o vzpomínkách na tu dobu se jí i dnes těžce hovoří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám