Hlavní obsah

Otužilci se loučili s rokem v Bečvě

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘEROV

Přibližně dva tisíce lidí přilákal ve středu odpoledne na nábřeží řeky Bečvy v Přerově 33. ročník silvestrovské show zimních plavců a otužilců. Přes dvacet otužilců v plavkách i různých maskách si spolu s desítkou potápěčů zaplavalo na asi sto metrů dlouhém úseku mezi lávkami u loděnice a Sokolovny, aby se tak stylově rozloučili s rokem 2003.

Foto: archiv Antonína Bajaji

Spisovatel Antonín Bajaja v Americe

Článek

"Loučíme se s rokem po svém. Zatímco vodáci zamykají vodu, my každý Silvestr blbneme v Bečvě. Podmínky byly letos velmi dobré," poznamenal Milan Svoboda z oddílu dálkového a zimního plavání TJ Spartak Přerov.

Vykoupat se přišli odvážlivci mj. z Přerova, Olomouce, Prostějova, Ostravy, Brna, Zábřehu, Frýdku - Místku, ale také německého Berlína.

Nejstaršímu bylo 90 let

Nejstarším účastníkem silvestrovské show byl nestor zimního plávání v ČR i Evropě, devadesátiletý Ladislav Nicek.

"V Přerově jsme plavali v zimě poprvé již v roce 1961 a toto město a Bečvu vnímám jako jedno z prvních míst, kde jsme proráželi myšlenku zimního plavání. Mnohokrát jsme tu plavali i s mým kamarádem Františkem Venclovským, který už bohužel není mezi námi. I on se zasloužil o to, že dnes naši zimní plavci patří mezi světovou špičku," řekl Právu Nicek poté, co vyšel z vody na břeh.

"Mám jednu velkou touhu, aby mi bylo dopřáno ještě nějakou dobu tady na tom světě být, abych se mohl dál se svými kamarády a výbornými plavci stýkat a zaplavat si s nimi," usmál se Nicek, který se zimnímu plavání věnuje už zhruba 55 let.

Teplota vody 0,5 stupně Celsia

Teplota vody během středeční show byla půl stupně nad nulou, teplota vzduchu asi o tři stupně více. "Zažili jsme i doby, kdy bylo mínus 15 a na zamrzlé vodě byl pro otužilce připraven jen bazén," podotkl Svoboda.

.: Někteří se koupali i v kostýmech.

"Dříve jsem dělala dálkové plavání a chtěla jsem zkusit i zimní. Dělám ho dva roky a musím říci, že bez tréninku bych nikomu nedoporučovala ponořit se do tak chladné vody," uvedla v cíli Lenka Pacáková z Přerova.

"Brrr. Obdivuji je. Já bych do té řeky nevlezl ani za nic. Naskakuje mi husí kůže už při pohledu na ty plavce," svěřil se Právu třicetiletý Mirek Koutný, který se zachumlán do zimní bundy přišel na show podívat i se svými dvěma dětmi - pětiletým Pavlem a sedmiletou Terezkou.

Osvědčená tradice

Show pravidelně organizují ve spolupráci s přerovskou radnicí oddíl dálkového a zimního plávání TJ Spartak Přerov a potápěčský klub Skorpen z přerovského Sokola, jehož členové také před středečním akcí odstraňovali z trasy plavců tenkou vrstvu ledu, která pokrývala hladinu Bečvy. Dohlíželi také na bezpečnost otužilců.

Předloni při této příležitosti přerovská radnice odhalila na nábřežní zdi pamětní svému rodákovi, prvnímu českému přemožiteli kanálu La Manche a otužilci Venclovskému.

Související témata:

Výběr článků

Načítám