Hlavní obsah

Otrava Bečvy: Někdo se bojí mluvit, tvrdí politici a vypsali stotisícovou odměnu

– Zlín • Aktualizováno
Právo, Aleš Fuksa

Stotisícovou odměnu za informace vedoucí k vyřešení případu katastrofální otravy řeky Bečvy vypisují poslanec Petr Gazdík (STAN) spolu s náměstkyní hejtmana Zlínského kraje Hanou Ančincovou (Piráti). Právo o tom v pátek informovali oba politici. Ani po dvou měsících od havárie nebyl nalezen viník.

Protest v souvislosti s otravou Bečvy ve Valašském MeziříčíVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Odměna je určena pro některého z whistleblowerů, kteří jsou konkrétně seznámeni s původem havárie v Bečvě, případně pracují u zdroje znečištění. „Je velmi pravděpodobné, že možní whistlebloweři se bojí promluvit,“ sdělil Gazdík.

Oba politikové se k tomuto kroku rozhodli po úterním opětovném úniku chemikálií do Bečvy, když se setkali přímo u jedné z výpustí, ze které vycházela do řeky bílá pěna.

„Chtěla bych vyzvat případného svědka, který má informace o původci tohoto neštěstí, aby se nebál kontaktovat policejní orgán, případně nás kontaktoval osobně nebo na e-mail - becvuresimeted@gmail.com. Věřím, že by mu mohl být přidělen rovněž statut utajeného svědka, pokud by k tomu byly splněny podmínky,“ uvedla náměstkyně hejtmana Ančincová.

Do řeky Bečvy ve Valašském Meziříčí znovu unikla neznámá látka

Krimi

„Cítím jako svoji občanskou povinnost učinit tento krok, který věřím povede k dopadení viníka. Bohužel možný trest pro pachatele považuji za výsměch vzhledem k tomu, jakou spoušť neznámá látka zanechala na několika desítkách kilometrů vodního toku. Apeluji na to, aby se v tomto případě důrazně uplatnila legislativa upravující nakládání s chemikáliemi,” vysvětluje kroky Hana Ančincová.

Vyšetřování jedné z největších ekologických katastrof už podle obou politiků, kteří jsou na úrovní kraje proti sobě v opozici, trvá dlouho.

Foto: Stanislav Pernický (Český rybářský svaz)

Kyanid zabil v Bečvě desítky tun ryb

„Zároveň je kolem kauzy celá řada pochybností a nejasných otázek, na které ministr životního prostředí odmítá dát veřejnosti odpovědi. Pak to vzbuzuje oprávněné pocity, že se vše snaží ututlat. Nelíbí se mi, že problémy lidí i krajiny na Zlínsku jsou úředníkům v Praze pořád lhostejné, proto musíme my politici z regionu začít konat a pomoci najít Policii ČR viníka, který je za katastrofu na Bečvě zodpovědný,“ poznamenal Petr Gazdík.

Za katastrofální otravou může být manuální chyba

Někteří rybáři mezi sebou šíří informaci o manuální chybě jednoho z pracovníků chemičky DEZA, který měl omylem otočit jiným ventilem, který měl svézt odpad do kanalizace.

„Jsou zde určité teorie, že tyto informace závisí na jednom člověku, který ví, co se stalo. Nechceme se montovat do práce policie, ale chceme říct, že pokud je tady člověk, který ty informace má, ať se nebojí přihlásit,“ řekla Právu Ančincová.

Chemička od počátku odmítá, že by mohla být viníkem otravy ryb. „Vylučujeme, že by Deza ryby otrávila. Je to technicky nemožné. S čistým kyanidem nijak nenakládá a k ničemu ho nepoužívá, proto ani z Dezy nemohl jakkoli uniknout. Pokud by protekla naší biologickou čističkou odpadních nějaká toxická látka, byly by v ní zlikvidované veškeré biologické kultury. Nic takového se nestalo,“ uvedl mluvčí chemičky Karel Hanzelka.

Pozice whistleblowera je významným protikorupčním nástrojem. „Whistleblower je výraz označující člověka, který zevnitř organizace zapíská na poplach, že se tam děje něco špatného. Obětuje svou kariéru, své postavení, případně finance, které by mohl získat z nekalých operací, ideálu etického jednání. A za to by získal právní ochranu,“ řekl již dříve Právu šéf Ústavu pro jazyk český Karel Oliva.

Policisté vylili do Bečvy fluorescein. Zjišťují, kudy tekly smrtící kyanidy

Domácí

Kyanid vypustil do řeky Bečvy neznámý pachatel 20. září. Případ stále vyšetřují vsetínští kriminalisté. Kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku od Valašského Meziříčí po Přerov.

Rybáři v září z řeky vytáhli čtyřicet tun mrtvých a dusících se ryb. Všechny putovaly do kafilerie. Další čtyři desítky tun mrtvých ryb zanesl podle rybářů proud dál po řece.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie je možná na stopě jedu v Bečvě

Kanál, který podle map neexistuje, a nikdo neví, odkud vede. Přesto může policii navést na stopu viníka ekologické katastrofy v řece Bečvě, při níž 20. září...

Výběr článků

Načítám