Hlavní obsah

Ostrava má vedení města. Primátorem je opět Tomáš Macura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V moravskoslezské metropoli se ve středu dopoledne sešlo ustavující zastupitelstvo, aby zvolilo nové vedení města. Primátorem Ostravy se opět stal Tomáš Macura z vítězného hnutí ANO, který získal 38 hlasů od 54 přítomných zastupitelů. Jeden se omluvil.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Primátorem Ostravy byl ve středu dopoledne opět zvolen Tomáš Macura.

Článek

Koalici tvoří hnutí ANO se Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráty. V 55členném zastupitelstvu má koalice sílu 33 hlasů, což je o dva méně než v minulém volebním období.

„Budu se snažit pomoci lidem a institucím překonat důsledky energetické a finanční krize. Věřím, že máme dobré dispozice to ve městě zvládnout. Samozřejmě nezapomeneme ani na rozvoj města a uskutečnění připravovaných významných projektů,“ řekl zastupitelstvu po svém zvolení Macura.

Spor o náměstka navíc

Zvoleni byli také jeho náměstci. Nově jich bude mít primátor sedm oproti dosavadním šesti. Navýšení náměstků o jednoho kritizovalo na ustavujícím zastupitelstvu hnutí Ostravak, které skončilo v opozici. Primátor na kritiku reagoval, že je to úsměvné, protože zrovna toto hnutí v minulém volebním období podporovalo navýšení počtu náměstků.

„Nově vzniklou funkcí je náměstek pro finance a rozpočet, což jsem dosud měl na starosti já. U města s rozpočtem převyšujícím 12 miliard korun je namístě, aby se takovou agendou zabýval člověk na plný úvazek,“ zdůraznil primátor.

Rozdělení resortů

Náměstkyněmi za ANO opět budou Zuzana Bajgarová (investice a stavební řád) a Kateřina Šebestová (životní prostředí). Nově k nim přibude Karel Malík, který bude mít na starosti majetek.

Piráti se na poslední chvíli rozmysleli. Do koalice v Brně nejdou

Domácí

Náměstky za Spolu znovu budou Miroslav Svozil (finance) a Zbyněk Pražák (sociální oblast a zdravotnictví). Nově bude náměstkem za toto uskupení Jan Dohnal (doprava a sport). Za Piráty se stala opět náměstkyní Andrea Hoffmannová (školství a kultura). Radními za ANO jsou Miroslav Otisk a Ondřej Němeček, za Spolu je to Vladimír Cigánek.

Volby v Ostravě vyhrálo ANO s 21 křesly, druhé skončilo uskupení Spolu s devíti mandáty, na třetím místě byl Ostravak s osmi zastupiteli. Čtvrtá SPD má sedm mandátů, čtyři zastupitele mají Starostové pro Ostravu a po třech mandátech Piráti a Ostravské levice, což je KSČM s nezávislými kandidáty.

Reklama

Výběr článků

Načítám