Hlavní obsah

Ostravské ghetto Přednádraží je stále bez vody

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Obyvatelé romského ghetta Přednádraží v Ostravě-Přívoze se zatím nedočkali obnovení dodávek pitné vody ani v jednom ze zdejších domů. Společnost Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK) v pondělí v ghettu provedla tlakovou zkoušku v domě číslo osm, ta však prokázala únik vody na vnitřních rozvodech. Navíc společnost čeká na analýzu vzorků zdejší pitné vody, které by měly být známy do několika dnů.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obyvatelé zatím na dodávky vody čekají

Článek

„Mysleli jsme si, že bude voda dnes spuštěná aspoň v domě číslo osm, kde pan majitel minulý týden uhradil dluh za vodu. Bohužel tlaková zkouška prokázala nějaký únik. Pan majitel chce na zítra objednat firmu, která by ten únik našla. Nejdřív se ale v domě musí vyčistit sklep,“ sdělil v pondělí odpoledne Právu romský aktivista Kumar Vishwanathan.

Dodal, že v pondělí ráno na Přednádraží ještě dorazila cisterna s vodou, na úterý a další dny však již zajištěná není. „Doufali jsme, že už voda poteče. Nevím, jestli ještě naše sdružení Vzájemné soužití bude mít peníze na další cisterny do čtvrtku či pátku, kdy by měly být hotovy analýzy vzorků vody. Byli bychom proto moc rádi, kdyby nám opět pomohli dárci, tak jako minulý týden. Je to prostě boj s časem,“ řekl Vishwanathan.

Voda nejdřív koncem týdne

Mluvčí společnosti OVAK Martina Gavendová uvedla, že únik vody je na vnitřních rozvodech domu, proto je nyní vše v kompetenci majitele. „Ten musí zajistit nápravu, pak může být provedena další tlaková zkouška. A pokud dopadne dobře a analýza vzorků pitné vody také, tak až pak může být do domu znovu vpuštěna voda,“ vysvětlila Gavendová. Pokud vše půjde bez problémů, mohli by se lidé v domě číslo osm vody dočkat na konci tohoto týdne.

Bez vody v domech jsou zde lidé již tři týdny i přesto, že jim stavební úřad obvodu Moravská Ostrava a Přívoz nařídil, aby se vystěhovali do nabídnuté ubytovny. Úřad proto požádal o jejich soudní vystěhování. Podle mluvčího Okresního soudu v Ostravě Alexandra Dadama by mohlo ve věci padnout rozhodnutí nejpozději v polovině tohoto týdne. „Soudce totiž s největší pravděpodobností nebude požadovat ústní jednání a rozhodne na základě písemných informací, které má k dispozici,“ upřesnil Dadam.

V Přednádraží se ve čtvrtek dopoledne uskuteční veřejné setkání. K účasti obyvatelé vyzvali mimo jiné starostu a radní Moravské Ostravy a Přívozu. Vedení obvodu bude o tom, jestli se akce zúčastní, jednat v úterý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám