Hlavní obsah

Ostravany tráví jak ryby v Bečvě, zlobí se lidé kvůli hořící haldě Heřmanice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé Ostravy a dalších částí Moravskoslezského kraje se bouří a podepisují petici za to, aby stát okamžitě odstranil největší hořící odval v Evropě, ostravskou haldu Heřmanice. Vadí jim, že státní podnik Diamo nebyl schopný od roku 2001 haldu odstranit. K petici se přidávají čeští umělci i další veřejné osobnosti.

Foto: Právo

Halda Heřmanice (2022)

Článek

„Už máme sedm a půl tisíce podpisů. Naším cílem je do konce března dosáhnout deset tisíc podpisů, abychom mohli tuto petici předat Petičnímu výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky,“ sdělil za organizátory petice Jiří Michalisko, který je členem výboru pro životní prostředí Moravskoslezského kraje a také členem TOP 09.

V petici lidé žádají, aby ministerstvo průmyslu a obchodu, státní podnik Diamo, Moravskoslezský kraj a Statutární město Ostrava bezodkladně provedly rozebrání, uhašení a odstranění odvalu Heřmanice podle platného rozhodnutí Obvodního báňského úřadu pro Moravskoslezský kraj z roku 2012. Žádají ukončení provozu úložného místa těžebního odpadu.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Lidé podepisují petice za rychlé odstranění haldy Heřmanice

Petičníci: Jedy jdou do vzduchu i vody

Podle organizátorů petice, kteří spustili web www.haldahermanice.cz, jsou Ostravané z doutnající haldy tráveni jedovatými látkami, které se dostávají do vod a ovzduší. „Hoří tam čtyři sta až šest set tisíc tun uhlí, ročně jde do ovzduší přes dva tisíce tun benzoapyrenu a stát nad tím mávne rukou?“ nechápe Jiří Michalisko.

Podle organizátorů petice sanace za stamiliony korun ze státního rozpočtu trvá dlouhé roky, je kolem ní spousta sporů mezi firmami, ale zatím nikdo nedostal pokutu. „Už nám došla trpělivost,“ upozorňují.

Podle Michaliska prostě vládu situace v Ostravě nepálí, protože je to příliš daleko.

Foto: Archiv Jiřího Michalisky

Mapa petičníků ukazující, jak je halda daleko od Prahy

„Jak jinak si máme vysvětlit to, že podobná termická halda byla za dva a půl roku sanována v Radvanicích v Čechách u Kladna. Stále nám jenom lžou a viníci nebyli potrestáni,“ shrnul organizátor petice, kterou podepsal i ostravský básník a písničkář Jaromír Nohavica, prezident agrární komory Jan Doležal či senátor Ladislav Václavec. Podporuje ji i zpěvák Mirai či herečka Eva Burešová.

Foto: Archiv Jiřího Michalisky

Petici za odstranění haldy Heřmanice podepsal i Jaromír Nohavica. Na snímku s organizátorem petice Jiřím Michaliskem.

Fyzicky je petice k podepsání na třech místech v Ostravě: před hlavním vstupem do obchodního centra Forum na Nové Karolině, ale také na čerpacích stanicích Eurobit v Těšínské a Místecké ulici. Dá se stáhnout i ze zmíněného webu petice.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Petice za odstranění haldy Heřmanice

Sanaci hořící haldy státní podnik Diamo stopl před více než rokem a půl. Jako důvody uvádí spory s novým vlastníkem pozemků cresco&finance a společností Ridera kvůli provedení vzdušné stěny, která má hořící odval oddělit od okolí, ale je možné, že obsahuje nebezpečný toxický odpad. Podle některých jde však pouze o zástupné problémy zastavení sanace.

První jednání pracovní skupiny

V úterý se v Ostravě konalo první jednání Mezirezortní pracovní skupiny k problematice řešení sanace a rekultivace odvalu Heřmanice, kterou v minulém měsíci ustavil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Členy pracovní skupiny jsou i dva krajští zástupci.

Moravskoslezský hejtman Jiří Krkoška (ANO) věří, že se konečně začíná něco kolem heřmanické haldy dít.

Foto: MSK

Moravskoslezský hejtman na haldě Heřmanice

„Ředitel státního podniku mi zaslal harmonogram sanačních prací, který by mohl být reálný. Tento plán také představil na úterním jednání pracovní skupiny. Všichni víme, že řešení situace ztěžují nejrůznější spory a změny majetkových poměrů, je ovšem na čase napnout síly a udělat maximum pro to, aby se začalo konat,“ sdělil hejtman s tím, že není namístě se nechat od státu stále chlácholit, že aktuálně žádné nebezpečí nehrozí a teploty jsou stabilní.

Dodal, že zcela na prvním místě pro stát musí být zdraví jeho obyvatel. „Proto je zcela neakceptovatelné, aby stát nenašel finance na trvalé vyřešení situace v co nejkratší době. Situaci budu nadále sledovat a v rámci svých kompetencí vyvíjet tlak na její vyřešení. Další setkání pracovní skupiny bude 25. března,“ shrnul hejtman.

Na prohořívající haldě Ema bylo o víkendu rušno

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám