Hlavní obsah

Ostrava je na čele chovu stromových damanů, tamní zoo jich má nejvíce na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Polovina všech v zajetí chovaných stromových damanů, což jsou afričtí noční savci příbuzní slonům, žije v ostravské zoologické zahradě. Ta damany chová od roku 2009 a až do loňska byla spolu se Zoo Plzeň jediným zoo na světě, která damany úspěšně odchovávala.

Ostravská zoo patří v odchovu damanů mezi nejúspěšnější instituce na světě. Video ukazuje damany pralesníVideo: Enrico Gombala

 
Článek

Z původních pěti damanů stromových žije v Ostravě stále samec, který se pravidelně rozmnožuje. Jeho posledními potomky jsou dvojčata, samice a samec, která se narodila letos 12. ledna.

„Aktuálně chováme damany stromové ve třech skupinách. Dvě v chovatelském zázemí, třetí skupina je momentálně také v zázemí, ale po dokončení rekonstrukce expozice Noční Tanganika se vrátí zpět, kde je v převráceném světelném režimu mohou návštěvníci pozorovat,“ popsala zooložka Pavla Slavíčková s tím, že celkem žije v ostravské zoo 13 jedinců: sedm samců a šest samic. Podle zooložky se všechny tři skupiny pravidelně množí, doposud se v Ostravě podařilo odchovat 28 mláďat.

Foto: Enrico Gombala.

Mláďata damana pralesního, která chová Zoo Ostrava

Kromě stromových damanů chovají v Ostravě od roku 2016 i damany pralesní. A také úspěšně, dosud se tamním chovatelům podařilo odchovat 10 mláďat. Ta poslední dvě se narodila před necelými dvěma týdny, 8. dubna. „Celkový počet damanů pralesních chovaných v zoologických zahradách je 24, takže i v tomto případě je téměř polovina z nich chována v Ostravě. Naše Zoologická zahrada a botanický park Ostrava tak může být právem nazývána světovou velmocí v chovu stromových damanů,“ uvedla mluvčí zoo Šárka Nováková.

Foto: Enrico Gombala

Damani pralesní chovaní v ostravské zoologické zahradě

Díky tomu, že se oba druhy v Ostravě pravidelně množí, navyšuje se postupně počet institucí ve světě, které damany chovají. Loni se jimi staly zoo v dánském Randers a německém Frankfurtu, letos Zoo Bratislava.

„Nejčerstvějšími chovateli se staly Zoo Györ v Maďarsku a Zamoscz v Polsku. Do Randers byl odvezen samec z Ostravy a samice z Plzně, do všech ostatních chovné páry z Ostravy,“ připojila mluvčí a dodala, že celkový počet stromových damanů je 27 – 13 samců a 14 samic. Polovina z nich žije právě v Zoo Ostrava.

Táborská zoo bude mít nový ptačí dům

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám