Hlavní obsah

Táborská zoo bude mít nový ptačí dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácní papoušci z táborské zoo už nebudou muset cestovat na zimu pryč. Táborská zoo pro ně ještě letos postaví moderní ptačí dům. Každoročně totiž musí ošetřovatelé v zimních měsících převézt desítky ohrožených papoušků do zimoviště ve Středočeském kraji, kde tráví studené měsíce roku. Na jaře je pak opět převáží zpět do táborské zoo do venkovních voliér.

Foto: Filip Sušanka

Kakadu molucký je jeden z velmi ohrožených papoušků

Článek

Komplikovaný převoz bude ale brzy minulostí. Zoo pro papoušky postaví ptačí dům, který umožní celoroční chov. „Chováme kolekci vzácných velkých papoušků, například jednu z největších skupin arů zelenokřídlých i velmi ohrožené kakadu molucké. Stávající voliéry bohužel neumožňují chovat papoušky v Táboře celoročně, na chladné měsíce se proto stěhují mimo zoo do zimoviště.

Moderní ptačí dům, který je inspirován podobnými stavbami v renomovaných evropských zoologických zahradách, umožní jejich celoroční chov. Kromě prostorných venkovních voliér budou mít papoušci také velkorysé vnitřní zázemí,“ řekl Evžen Korec, ředitel táborské zoo.

Centrum pro zabavené šelmy

V areálu zoo se již také staví záchranné centrum pro chladnomilné šelmy, které finančně podpořil Státní fond životního prostředí. Do něj se budou umisťovat zvířata, která stát kvůli nevyhovujícím podmínkám nebo týrání zabaví jejich původním majitelům. Takové zařízení v České republice dosud chybělo. Tábor se tak už za pár měsíců stane významným centrem záchrany nejohroženějších druhů zvířat, jako je tygr ussurijský, puma americká, levhart sněžný i všechny druhy rysů a vlků.

„Stavíme dva velké výběhy s nerezovou sítí. Součástí bude jezírko na plavání, velký přístřešek i vyhlídková palanda. V každém výběhu mohou být až čtyři zvířata, celková kapacita je osm zvířat. Záležet bude na jejich velikosti a na tom, zda jsou zvyklá žít společně,“ dodal Korec s tím, že zoo v těchto dnech také rozšiřuje výběh pro lvy pustinné, na podzim totiž do Tábora přicestuje druhý lví pár.

V pražské zoo se letos narodilo druhé gorilí mládě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám