Hlavní obsah

V pražské zoo se letos narodilo druhé gorilí mládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská zoologická zahrada má nový přírůstek. V noci ze čtvrtka na pátek tam přišlo na svět mládě gorily nížinné, letos již druhé, po tříměsíční samici Mobi. Novinářům v pátek gorilího novorozence představil ředitel zoo Miroslav Bobek, prohlédnout si ho už mohli i návštěvníci pavilonu. V náručí matky ho zachytila na video také kamera Novinek.

Mládě gorily v zooVideo: Michaela Bartošová, Novinky

 
Článek

Matkou nového přírůstku je třicetiletá samice Kijivu. Je babičkou gorilí samice Duni, které se letos 2. ledna také narodil potomek, pojmenovaný později jako Mobi.

Obě gorilí mláďata mají stejného otce – samce Kisumu. Mobi tak dnes získala sourozence a parťáka, se kterým si může hrát, a může vyrůstat ve skupině s podobnou sociální dynamikou jako ve volné přírodě.

Rychlý a bezproblémový porod

Noční dění v pavilonu sledovali chovatelé na kamerách. „Kijivu začala být, tuším, po desáté hodině večerní neklidná. Před půl jednou se schovala do nejtemnějšího místa a odtamtud už vyšla s mládětem. Porod samotný byl dost rychlý. Mládě začalo pít mléko ještě před jednou hodinou,“ sdělil Bobek.

„Zatím, a musím to zaklepat, probíhá všechno moc dobře,“ zhodnotil. Matka se o potomka dobře stará, však je také zkušenou rodičkou, jde o jejího pátého potomka. Otec zpovzdálí přihlíží a dvojici hlídá, ve skupině je celkově klid.

Pohlaví nového přírůstku ani jeho jméno zatím nejsou známé. Křest by měl proběhnout 11. května.

Návštěvníci si gorilí mládě mohou prohlédnout, musí však dodržovat nastavená opatření, dopřát skupině klid a nepoužívat velké fotoaparáty a kamery.

Gorilí mládě v pražské zoo už zná své jméno, odkazuje na dědictví

Koktejl

Pražská zoo chová gorily nížinné od roku 1963. Prvním gorilím chovancem zahrady byl samec Titan, po něm do zoo přišla samice Nigra.

První mládě se v pražské zoo narodilo 13. prosince 2004 – samička Moja se stala prvním gorilím mládětem narozeným v zoologické zahradě v Česku. V listopadu 2011 Moja odcestovala do Španělska, kde žije v parku Cabárceno.

V září 2022 byl v zoo otevřen nový pavilon goril s názvem Rezervace Dja, který je největším pavilonem v historii zoo. Pavilon je domovem rodinné skupiny goril nížinných a dalších druhů střední Afriky, jako jsou guerézy, kočkodani, osináci, kaloni, talapoini, štětkouni či zlatohlávci.

Anketa

Půjdete se na nové mládě do Zoo Praha podívat?
Ano, určitě
60,1 %
Do zoo půjdu, ale ne speciálně kvůli tomuto mláděti
17,7 %
Ne
14,5 %
Ještě nevím
7,7 %
Celkem hlasovalo 559 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám