Hlavní obsah

Ošetřenka pomůže chudým k lékaři

Lidé bez domova potřebují nejen spát v suchu a teple, ale také ošetřit nebo podstoupit vyšetření a léčbu. Taková péče ale není levná. Dobročinný spolek Armáda spásy proto spustil po úspěšné Nocležence projekt zvaný Ošetřenka. Za poukaz v minimální hodnotě 250 korun mohou zájemci přispět chudým a lidem bez domova na ošetření u praktického lékaře.

Foto: Novinky

Ordinace pro lidi bez domova

Článek

Kampaň spustil spolek ofi­ciálně ve středu. „Za jednu Ošetřenku se dá udělat jedno cílené vyšetření nebo ošetření jedné rány, reálně je to deseti- až patnáctiminutová záležitost. Za dvě Ošetřenky lze udělat třeba komplexní preventivní prohlídku. Za pět až deset Ošetřenek můžeme nepojištěnému pacientovi udělat třeba odběry krve,“ řekla Právu praktická lékařka z pražské ordinace pro chudé Andrea Pekárková. Výčet je mnohem širší a dostupný na osetrenka.cz.

Podle lékařky je důležité, aby měl každý přístup k primární péči, a snižovala se tak potřeba následné péče. Lidé bez domova sice mají veřejné pojištění, ale jelikož je nemají z čeho platit, narůstá jim dluh u pojišťovny.

Příchozí řeší nejčastěji kožní choroby, ale i nemoci horních dýchacích cest či přenosné choroby. I proto se v průběhu týdne v ordinacích střídá s praktikem gynekolog, zubař či psycholog.

Nocleženka chrání lidi bez domova, lze jim ji koupit za 100 korun

Domácí

Uplatnit se dají poukazy jen v ordinacích Armády spásy, které jsou v Plzni, Pardubicích, Brně, Ostravě, Olomouci a od letoška i v Praze, kde dosud poskytli péči asi 430 lidem, i opakovaně. Denně přichází v průměru 15 lidí. V Ostravě, kde je ordinace několik let, je to dvojnásobek.

Pražskou ordinaci navštěvuje i Miloslav Pačes, jehož příběh Právo popsalo loni v září, kdy získal možnost bydlení v Domovu Přístav v pražském Zahradním Městě.

Dotace vyschly

„Zařídili mi péči u neurologa. Už je to několik let, ale měl jsem úraz hlavy a teď se neustále motám, takže potřebuju předepisovat léky,“ vysvětlil Právu. Přes ordinaci pro chudé se mu podařilo získat i vlastní opěrné chodítko, na které si z důchodu zčásti přispěl.

Otevřít by se měla brzy ordinace i v Brně. Chybějí ale lékaři, kteří by tam stabilně pracovali. Podle národního ředitele sociálních služeb Armády spásy Jana Františka Krupy nejde jen o peníze, mnozí v tom nevidí prestiž. Zaměstnat přitom nemohou ani mediky, kterým chybí atestace.

„Máme šest ordinací a jen jeden lékař je ochoten pracovat tam na plný úvazek,“ řekl Krupa s tím, že většina je ochotna pracovat jen částečně.

Problémy přinesl kuriózně projekt ministerstva zdravotnictví k poskytování primární péče lidem bez domova. Jenomže má skončit. Na pokračování se podle Krupy nepodařilo s vedením resortu dohodnout.

Telemedicína: šetří čas, zlepšuje prevenci a nemocným i lékařům usnadňuje život

Zdraví

Podle emeritního ředitele jiné pražské ordinace, Naděje, Ilji Hradeckého teď budou peníze chybět. „Pro nás znamenal projekt pohromu, protože jsme předtím od ministerstva a magistrátu dostávali dotace, které nám stačily. Pak se přešlo na financování z projektu. Ten ale končí a financování dosud nebylo nijak nahrazeno,“ upozornil.

Příjem od pojišťoven podle Pekárkové tvoří asi třetinu nákladů ordinace pro chudé, třetina jde z místních dotací a zbytek z peněz od dárců. Ročně vyjde provoz ordinace v minimálním režimu na dva miliony korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám