Hlavní obsah

Opozice pochválila Babiše za slib, že by nepřijal abolici

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kvůli prohlášení prezidenta Miloše Zemana o abolici pro premiéra Andreje Babiše (ANO) se v úterý ve Sněmovně sešli lídři opozičních stran. Premiéra pochválili za příslib, že by abolici nepřijal.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předsedové opozičních stran (zleva) Vít Rakušan (STAN), Petr Fiala (ODS), Marek Výborný (KDU-ČSL), Ivan Bartoš (Piráti) a místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (druhá zleva)

Článek

„Vítáme slib předsedy vlády, že případné rozhodnutí prezidenta nepotvrdí svým spolupodpisem a že ani nezmocní žádného jiného člena vlády,“ stojí ve společném prohlášení ODS, Pirátů, lidovců, TOP 09 a hnutí STAN.

K udělení abolice je podle Ústavy potřeba kontrasignace premiéra nebo jím pověřeného člena vlády. Babiš už vloni v únoru v písemné interpelaci poslankyni Věře Kovářové (STAN) napsal, že by abolici nepodepsal ani jejím podpisem nepověřil nikoho dalšího. V pondělí Babiš Novinkám zopakoval, že by abolici nepřijal.

Již samotné úvahy poškozují důvěru veřejnosti v rovnost občanů před zákonem

Opozice zároveň vyzvala prezidenta Zemana, aby ještě jednou přehodnotil úvahu o tom, že by nechal zastavit trestní stíhání Babiše v případě, že by ho nejvyšší státní zástupce obnovil.

„Jsme přesvědčeni, že v tomto konkrétním případě již samotné úvahy poškozují důvěru veřejnosti v rovnost občanů před zákonem,“ uvedli lídři opozice.

Zemana a Babiše vyzvali k tomu, aby se v dalších týdnech vyvarovali komentáře ohledně práce státních orgánů vůči premiérovi, „aby nemohly vzniknout jakékoliv pochybnosti o jejich ovlivňování prostřednictvím politického vlivu a ústavních pravomocí.“

Není nám to jedno, zní z opozice

Opozice už Babiše i prezidenta vyzývali k určitému chování několikrát, většinou bez výsledku. Podle předsedů opozičních stran je ale důležité dát najevo nesouhlas.

„Jsme si dobře vědomi toho, jak vypadá politická mapa ČR, jsme si vědomi síly opozice. Ale jsou situace, ve kterých je potřeba vyjádřit stanovisko,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

„Je správné, aby si zástupci opozice řekli svůj názor a svůj pohled na tu situaci,“ prohlásil šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„Je to i signál vůči veřejnosti. V této situaci, kdy tady jsou tendence neměřit všem stejným metrem, je důležité vyslat signál, že nám to není jedno. V tuto chvíli mlčet by byla jednoznačná neodpovědnost nás politiků,“ přidal se předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

Reklama

Výběr článků

Načítám