Hlavní obsah

Opilcům, prostitutkám a feťákům hrozí zákaz pobytu

Právo, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlodějíčci, prostitutky, feťáci a opilci, tedy známé firmy, by v budoucnu mohli mít těžší život. Místa, kde se opakovaně dopustí přestupků, by se pro ně mohla stát až na tři měsíce zapovězená.

Foto: Právo

Návrh iniciovala Ivana Řápková.

Článek

Již nyní mohou dostat zákaz pobytu od jednoho do deseti let v případě, že by spáchali trestný čin. Koaliční poslanci se nyní rozhodli rozšířit tento postih – v kratší podobě – i pro přestupky.

Jejich návrh by se měl objevit na programu jednání poslanců na podzim.

„Je to opatření mířené především proti známým firmám, tedy třeba těm, kdo jezdí z malých měst do větších za účelem okrádat lidi. Tyto pachatele už často policisté i strážníci znají, takže není problém jim prokázat recidivu,“ řekla v úterý Právu iniciátorka návrhu Ivana Řápková (ODS).

Připouští, že by odhalování pomohla existence centrálního registru přestupků. Jeho zřízení je však ohroženo, protože na něj zřejmě nebude dostatek peněz.

Vedle provozování prostituce, pití alkoholu či fetování na veřejných prostranstvích by mohli být vykázáni i pachatelé krádeží, u kterých škoda nepřesáhne 5000 korun, dále i výtržníci a lidé, kteří naruší veřejný pořádek třeba tím, že ničí majetek či ohrožují nebo obtěžují ostatní lidi. Sankce by neměla mířit na mladistvé, i kdyby šlo o notorické „přestupníky“.

Jen bez trvalého pobytu

Zákaz pobytu by měl stanovit příslušný orgán jen lidem, kteří nemají tam, kde se proviní, trvalý pobyt.

Podle Řápkové se takových přestupků dopouštějí většinou lidé, kteří v obci trvale nebydlí. Navíc správní orgány, které budou vykazovat provinilce ze svého území, budou posuzovat i jejich dosavadní způsob života a závažnost momentálního poklesku.

Takže, pokud se za normálních okolností slušný návštěvník na výletě opije a zničí lavičku, bude mu nejspíš jen vyměřena pokuta, kterou škodu nahradí.

Již jednou Řápková obdobný návrh – až s ročním zákazem pobytu – předložila, nicméně jak přiznala Právu, snesla se na ni vlna kritiky. A tak se rozhodla svou představu poopravit a návrh stáhla. Především se však na novém textu dopředu dohodla s ostatními koaličními stranami. S opozicí, jak uvedla, svůj návrh podrobně neprobírala.

Reklama

Výběr článků

Načítám