Hlavní obsah

Opata v čele armády končí, potvrdila Černochová. Nástupce hledá mezi dalšími generály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Aleš Opata skončí k 1. květnu v čele české armády. Radiožurnálu to potvrdila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Příštího náčelníka generálního štábu prý už nyní hledá v Opatově okolí.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Náčelník Generálního štábu Armády ČR Aleš Opata a ministryně obrany Jana Černochová

Článek

Černochová Radiožurnálu potvrdila, že Opata skončí z vlastního rozhodnutí.

„Já jsem se s panem generálem Opatou sešla, položila jsem mu otázku, jestli chce pokračovat, jak on to má ve své kariéře a dalším životě naplánované, a pan náčelník mi řekl, že nemá zájem pokračovat,“ řekla Černochová.

Sedmapadesátiletému Opatovi vyprší čtyřleté působení v čele Generálního štábu Armády České republiky 1. května.

Černochová se omluvila Parkanové za „hanebné“ stíhání

Domácí

Černochová potvrdila, že jeho nástupce už hledá. „V tuto chvíli mám v hlavě dva tři kandidáty, které v těchto dnech oslovuji a ptám se na jejich vize, protože armádu ČR nečeká vůbec jednoduché období,“ řekla Černochová s tím, že kandidáta hledá mezi stávajícími generály.

Na výběru svého nástupce by se podle ní měl podílet i Opata. „Pokud budeme mít dvě tři jména, na kterých bude panovat naše shoda, tak je předložím panu prezidentovi,“ dodala Černochová. Kromě dlouhodobé modernizace bude česká armáda podle ní v následujících měsících a letech muset čelit také zhoršující se bezpečnostní situaci ve světě.

Jako o možném nástupci Opaty se dlouhodobě mluví o jeho náčelníkovi štábu Miroslavu Hlaváčovi nebo o jeho prvním zástupci Jaromíru Zůnovi. Podle Lidových novin je mezi možnými kandidáty také současný šéf Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Karel Řehka, který by se ale musel vrátit do armády.

V Mošnově přistál americký bombardér B-52

Domácí

Kdy by se nástupce Aleše Opaty měl ujmout funkce, Černochová zatím neřekla. Není totiž jasné, zda se celý proces stihne do 30. června; na toto datum připadá Den ozbrojených sil, kdy se nové velení armády tradičně jmenuje.

Náčelníka Generálního štábu Armády České republiky jmenuje na návrh vlády a po projednání v příslušném výboru Poslanecké sněmovny prezident republiky.

Opata postupně prošel řadou různých funkcí od velitele tankové čety, velitele praporu, velitele 4. brigády rychlého nasazení až po ředitele sekce na generálním štábu a zástupce náčelníka. V letech 2014 až 2017 byl národním vojenským představitelem na vrchním velitelství spojeneckých sil v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám