Hlavní obsah

ČHMÚ: Extrémní nebezpečí hrozí v Krkonoších, Jizerských horách a nově i na Chrudimsku

Praha
Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zvýšil stupeň nebezpečí silného deště na severozápadním návětří Jizerských hor a Krkonoš na extrémní. Do nedělního poledne tam naprší, zejména v oblasti Frýdlantského výběžku, ojediněle kolem 80 milimetrů vody. V souvislosti s tím stouplo riziko rozvodnění tamních řek. Extrémní nebezpečí záplav nově hrozí i na Chrudimsku.

Foto: Novinky

Výstraha meteorologů před deštěm a povodněmi

Článek

ČHMÚ zároveň prodloužil varování před vydatným deštěm v Beskydech a Jeseníkách do pondělí.

Vydatně pršet má podle meteorologů na severu a východě Čech, na Českomoravské vrchovině, na Moravě a ve Slezsku. Na Českomoravské vrchovině podle nich může ojediněle spadnout až 60 milimetrů srážek. V Jeseníkách a Beskydech to může být do pondělí kolem 90 milimetrů za 48 hodin.

"Zároveň se na severovýchodě území může během nedělního odpoledne a večera ojediněle vyskytnout silná bouřka s krátkodobým úhrnem kolem 30 mm," doplnili meteorologové.

Foto: MÚ Frýdlant

Velká voda na Frýdlantsku

Kvůli neustávajícímu dešti a již nasyceným korytům řek meteorologové předpokládají u toků, které odvodňují Jizerské hory, vzestup hladin na druhý, místy i třetí stupeň povodňové aktivity. Druhého stupně mohou dosáhnout i řeky odvodňující Krkonoše, sever Českomoravské vrchoviny, Orlické hory, Jeseníky a Beskydy.

Na Chrudimsku překročila hranici druhého povodňového stupně říčka Novohradka v obci Luže na Chrudimsku, podle meteorologů by ale v nejbližší době měla její hladina vystoupat ještě výše.

Komplikace na Frýdlantsku

V Libereckém kraji intenzivní deště hladiny toků již zvedly. Stav ohrožení platí na Smědé a Řasnici na Frýdlantsku, na Bulovském potoce nebo Olešce. Podle informací z Povodí Labe se na třetí povodňový stupeň dostala i Jeřice v Mníšku na Liberecku, druhý povodňový stupeň platí na Kamenici v Plavech na Jablonecku. Na prvním stupni je Jizera v Železném Brodu a Jablonci nad Jizerou a také Lužická Nisa v Liberci. Vzedmuté jsou i přítoky.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Vzedmutá Smědá v Hejnicích na Frýdlantsku

Drama na Frýdlantsku: Rozvodňují se další toky, elektřina mimo provoz, pitná voda dochází

Domácí

Naopak v Moravskoslezském kraji hladiny řek po předchozích silných deštích v sobotu klesají, na čtyřech místech ráno platil první stupeň povodňové aktivity. Očekávané srážky v Beskydech a Jeseníkách mohou situaci ale opět zhoršit.

Reklama

Výběr článků

Načítám