Hlavní obsah

Omluvte se za slova o Havlovi jako vlastizrádci, vyzval Petříček poslance SPD. Ten odmítá

Novinky, Renáta Bohuslavová

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v pátek vyzval poslance Lubomíra Volného z SPD, aby se omluvil za slova o tom, že bývalý prezident Václav Havel byl vlastizrádce. Poslanec SPD se podle ministra chová jako hulvát. Kritika se na poslance Volného snesla i od kolegů poslanců.

Foto: koláž Novinky s použitím www.psp.cz

Lubomír Volný (SPD)

Článek

„Velmi se stydím za výroky poslance Volného z SPD o Václavu Havlovi. Nesouhlasím se vším, co Václav Havel v politice udělal, ale šířit takovou nenávist a zlobu ohrožuje budoucnost naší země,” napsal v pátek na Facebook ministr zahraničí Petříček.

Svobodu si Česko podle něj získalo právě i zásluhou Václava Havla. „Do svobodné části světa jsme se vrátili po 40 letech totality i díky Václavu Havlovi, sprosté a podlé nadávky na tom nic nezmění. Poslanec Volný by se měl omluvit. V politice si lze vážit slušnosti, ne hulvátů,” dodal Petříček.

Volný: Nikdy se nebudu omlouvat za pravdu

Novinkám poslanec Volný v pátek po ministrově výzvě řekl, že se omlouvat nehodlá. „Nikdy se nebudu omlouvat za pravdu. Jméno Václava Havla se nedá pošpinit víc, než ho pošpinil on sám svým životem,” řekl poslanec SPD.

Prezidenta Václava Havla nazval vlastizrádcem v uplynulém týdnu hned několikrát. Nejprve se tak vyjádřil na sociálních sítích 18. prosince k příležitosti výročí sedmi let od úmrtí Václava Havla a následně svá slova zopakoval i v České televizi, kde se proti nim ohradil moderátor Jakub Železný. „Urážky bývalého prezidenta Havla ve svém pořadu nepřipustím,“ uvedl.

Volný se svá slova snažil dále opět prostřednictvím sociálních sítí vysvětlovat.

„Považuji Václava Havla za prvního českého agenta globálního veksláka Sorose a stejnou oběť alkoholismu, jako byl Boris Jelcin. Havel sloužil nikoliv zájmům českého lidu, ale nadnárodních korporací. Své první vlastizrady se dopustil svým podílem na likvidaci českého zbrojního průmyslu, amnestií, která povraždila, znásilnila, zmrzačila, oloupila a okradla stovky, možná tisíce obětí,” snažil se vysvětlit svůj výrok na Facebooku.

Dále pokračoval tím, že bývalému disidentovi, dramatikovi a prvnímu českému prezidentovi „neodpustí podíl na 'humanitárním' vraždění srbských dětí v průběhu zločinného napadení suverénního státu gangstery z NATO” (letecké útoky na Srbsko v rámci operace Spojenecká síla v roce 1999 odsouhlasila vláda Miloše Zemana - pozn. red.).

Kdyby nebylo Havla, Volný ve Sněmovně nesedí

Kromě ministra zahraničí se na poslance sesypala kritika z řad veřejnosti i ostatních kolegů poslanců především z řad STAN, TOP 09 i ODS.

„Nebýt celoživotního Havlova boje za demokracii, tak by ani poslanec SPD Volný v parlamentu neseděl, neb by žádné svobodné volby nebyly,” uvedl například poslanec ODS Martin Baxa.

„Je velice slabé útočit na někoho, kdo už se nemůže bránit,” řekl v České televizi předseda poslanců STAN Jan Farský a připomněl jeden z Havlových citátů, který podle něj přesně odráží slova Volného.

Přirozenou nevýhodou demokracie je, že těm, kdo to s ní myslí poctivě, nesmírně svazuje ruce, zatímco těm, kteří ji neberou vážně, umožňuje téměř vše - Václav Havel

„Kolega poslanec Volný z SPD si zjevně neuvědomuje, že díky podobným vlastizrádcům si může říkat, co chce, aniž by dostal pendrekem přes záda,” komentoval jeho slova poslanec za TOP 09 Dominik Feri.

Reklama

Výběr článků

Načítám