Hlavní obsah

Omluva nedorazila. Zeman čelí návrhu na exekuci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zdeněk Šarapatka v úterý podal exekuční návrh na Miloše Zemana. Bývalý Zemanův poradce se po dosluhujícím prezidentovi domáhá omluvy za slova o tom, že byl z Úřadu vlády vyhozen pro neschopnost. Soudy daly Šarapatkovi za pravdu a po vleklém sporu uložily Zemanovi, aby se omluvil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman měl na omluvu čas do pondělí, Šarapatka avizoval, že pokud nedorazí, podá návrh na exekuci, aby se omluvy domohl.

„Schránka prázdná. Omluva nikde. Rozhodnuto: nastupuje exekutor. Je pravděpodobné, že rozhodne také o tom, že Miloš Zeman nebude moci nakládat se svým majetkem,“ uvedl Šarapatka na Twitteru.

Tamtéž následně informoval o podání návrhu.

Zeman se musí omluvit Šarapatkovi

Domácí

Zemanův advokát Marek Nespala podal dovolání k Nejvyššímu soudu s návrhem na odklad vykonatelnosti rozsudku.

„S ohledem na nám již doručené dovolání a avizovaný návrh na odklad vykonatelnosti je zřejmé, že ke splnění pravomocně uložené povinnosti ze strany Miloše Zemana nedojde,“ uvedl již v pondělí Šarapatkův právní zástupce Artur Ostrý.

Šarapatka se omluvy domáhal již v minulých letech a již dříve se jí dočkal od ministerstva financí coby instituce zastupující stát.

Anketa

Měl by se podle vás prezident Miloš Zeman omluvit Zdeňku Šarapatkovi?
Ano
87,9 %
Ne
12,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9245 čtenářů.

Ústavní soud ale později rozhodl, že Ústava nebrání tomu, aby za svůj výrok nesl právní odpovědnost sám prezident jako soukromá osoba podle obecných soukromoprávních předpisů. Případ se pak vrátil k novému projednání.

Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že v době, kdy byl premiérem, Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Jenže ve skutečnosti Šarapatka odešel z Úřadu vlády po dohodě.

Šarapatka, který vede s prezidentem civilní spor, se pozastavil nad tím, že i náklady na řízení byly placeny z účtu prezidentské kanceláře, tedy z peněz daňových poplatníků.

Zemanova právníka ve sporu s Šarapatkou platil Hrad, dle NCOZ to není trestný čin

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám