Hlavní obsah

Zeman se musí omluvit Šarapatkovi

Prezident Miloš Zeman se podle verdiktu odvolacího Krajského soudu v Praze musí omluvit svému bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Zeman o něm v roce 2017 řekl, že jej vyhodil pro neschopnost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdeněk Šarapatka

Článek

Šarapatka se omluvy domáhal již v minulých letech a již dříve se jí dočkal od ministerstva financí coby instituce zastupující stát.

„Zdeněk Šarapatka nebyl Úřadem vlády České republiky vyhozen pro neschopnost, neboť jeho pracovní poměr byl v daném případě rozvázán dne 9. 10. 2000 dohodou uzavřenou mezi Zdeňkem Šarapatkou a Úřadem vlády České republiky, a to z iniciativy Zdeňka Šarapatky,“ uvedlo v omluvě ministerstvo.

Ústavní soud ale později rozhodl, že Ústava nebrání tomu, aby za svůj výrok nesl právní odpovědnost sám prezident jako soukromá osoba podle obecných soukromoprávních předpisů.

Zemanova právníka ve sporu s Šarapatkou platil Hrad, dle NCOZ to není trestný čin

Domácí

Spor se tak vrátil k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který loni v říjnu Šarapatkovu žalobu na ochranu osobnosti z procesních důvodů zamítl. Šarapatka následně podal na Zemana novou žalobu k rakovnickému okresnímu soudu, který dospěl k závěru, že Zeman výrokem zasáhl do Šarapatkových osobnostních práv. Proti tomuto verdiktu se Hrad odvolal.

Reklama

Výběr článků

Načítám