Hlavní obsah

Omikron v Česku: Čeká se na testy. Skupina prý byla v Namibii na fotoexpedici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žena z Libereckého kraje, u níž se potvrdila nákaza variantou koronaviru omikron, cestovala s dalšími osmi lidmi z ČR. Ti byli z Prahy, Středočeského a Olomouckého kraje a hygienici je testují, zda nejsou také infikovaní. Podle premiéra Andreje Babiše byla skupina v Africe na fotoexpedici.

Foto: Reuters

Nová mutace covidu omikron (ilustrační snímek)

Článek

„V Namibii byla fotoexpedice, devítičlenná skupina z České republiky. Vraceli se přes Jihoafrickou republiku a Dubaj do Prahy,“ uvedl Babiš v neděli na sociální síti.

Nákaza variantou omikron byla podle televize Nova odhalena u šedesátileté ženy z Liberce. Ta je teď v izolaci. Babiš uvedl, že byla očkovaná a že onemocnění má u ní mírný průběh, měla ale prý „nějakou vyrážku“. „Teplota 37,7, svědivý exantém na hrudi,“ přiblížil.

Na ženu s variantou omikron upozornil praktický lékař

Domácí

Z osmi lidí, kteří s ženou cestovali, jsou podle Babiše u poloviny zatím testy negativní, na další testy se čeká.

Mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík uvedl, že čtyři lidé z této skupiny byli z Prahy. Hygienici všem nařídili striktní dvoutýdenní domácí karanténu a testy, první sérii z nich už čtveřice absolvovala.

„Čeká se na jejich vyhodnocení. Výsledky vyšetření dosud nemáme k dispozici,“ doplnil mluvčí. Dva lidé ze čtveřice jsou podle něj plně očkovaní, jeden ve 180denní lhůtě po prodělaném covidu-19 a jeden očkován nebyl.

Olomoučtí hygienici prověřují dva kontakty ženy s omikronem

Domácí

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice. Její výskyt byl potvrzen vedle afrických zemí také v Hongkongu, Velké Británii nebo Belgii.

U ženy, která se vrátila z Namibie, potvrdila sekvenační analýza v liberecké nemocnici variantu omikron na 90 procent. Definitivní výsledek měl být známý v neděli, ale nakonec to bude zřejmě až v pondělí. Šlo by o první potvrzený výskyt této varianty v ČR.

New York vyhlásil kvůli omikronu stav nouze

Zahraniční

Kvůli variantě omikron musejí Češi i občané zemí EU od soboty po příjezdu do Česka z pobytu v některých jihoafrických státech minimálně na 10 dnů do izolace. Občané třetích zemí bez oprávnění k dlouhodobému pobytu v ČR mají vstup do země zakázaný. U vzorků lidí cestujících z celé Afriky, Hongkongu nebo Velké Británie se bude přítomnost omikronu zjišťovat při PCR testech. Případné nakažené budou hygienici přednostně trasovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám