Hlavní obsah

Omezení rychlosti na magistrále má na hluk jen mizivý vliv, zjistilo měření

– Praha

Omezení rychlosti na pražské magistrále nemá na hluk v ulicích žádný zásadní vliv. Zvýšení rychlosti z 50 na 70 kilometrů v hodině by hladinu hluku zvedla maximálně o jeden decibel. Plyne to z výsledků měření, o nichž informoval náměstek primátora Josef Nosek.

Článek

Technická správa komunikací (TSK) při padesátce naměřila hluk 66,5 decibelu, při sedmdesátce v jednom směru o 0,6 decibelu více, v druhém směru o decibel více. Takové navýšení je podle Prahy zanedbatelné.

Měřilo se v ulici 5. května, kde byl v posledních dvou letech položen asfalt, který by měl hluk tlumit. Nejprve se dvě hodiny měřil hluk při padesátce, pak zhruba stejně dlouhou dobu při sedmdesátce.

Obyvatelé zvýšení rychlosti odmítají

Lidé, kteří poblíž magistrály bydlí, výsledky měření zpochybňují. Podle Alžběty Rejchrtové ze sdružení Občané postižení severojižní magistrálou nejsou výsledky prokazatelné. "Měřit by se mělo minimálně 24 hodin," řekla Rejchrtová. "Položením tichého asfaltu hluk snížili a teď ho chtějí zase vrátit? To je ostudné," dodala.

Zda město sedmdesátku na magistrálu vrátí, zatím není jasné. Nosek řekl, že se o tom povede řízení.

Místní sdružení kvůli hluku, který překračuje zákonné limity, už dříve Prahu žalovalo. Obvodní a městský soud lidem vyhověl a nařídil Praze hluk snížit. Metropole se ale odvolala a Ústavní soud rozsudek zrušil. Místní lidé proto podali stížnost k evropskému soudu pro lidská práva.

Na magistrále už dříve sedmdesátka platila, kvůli rozsudku ale město od ledna 2010 omezilo maximální rychlost na 50 kilometrů v hodině. S omezením nesouhlasili mnozí řidiči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám