Hlavní obsah

Ani druhá světová válka nezpůsobila to, co covid, řekla Maláčová

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v Partii na televizi Prima s poslancem ODS Janem Skopečkem uvedla, že „ani druhá světová válka nezpůsobila to, co covid”. Poslanec ji obratem vyzval, aby se za výrok omluvila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová

Článek

„Celá země stojí. Ani druhá světová válka nezpůsobila to, co covid,” uvedla ministryně s poukazem na uzavření škol a nadzvedla tím svého oponenta, který ji vyzval, aby se za toto své tvrzení omluvila. „To je neuvěřitelné,” nechápal poslanec.

Maláčová následně zdůraznila, že nechtěla jakkoliv zpochybňovat počty obětí nejhoršího válečného konfliktu, ale narážela na fakt, že ani za války nebyly plošně jako nyní uzavřeny školy. Ty je podle ní nutné otevřít co nejdříve.

Za svá slova ale sklidila velkou kritiku.

"Řekl bych, že paní ministryni chybí hodiny dějepisu ještě víc než současným žákům," konstatoval na Twitteru například europoslanec a předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil.

Omezovat pohyb je nepředstavitelné

Omezení pohybu mezi jednotlivými kraji, o němž coby možném opatření hovořil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), je pro ministryni nepředstavitelné. Skopeček to označil za „šílený nápad“.

„Nedovedu si představit vynucování ani kontrolování,“ dodala ministryně a tvrdí, že namísto přijímání dalších restrikcí je potřeba občany pozitivně motivovat.

Primátor Hřib a hejtmanka Pecková jsou proti omezení pohybu mezi Prahou a středním Čechami

Domácí

Omezení pohybu odmítli ve společném prohlášení i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Na dotaz, zda má ministr Blatný její důvěru, ministryně neodpověděla s tím, že za současné situace je potřeba nepodrážet si nohy.

Blatný hrozí omezením pohybu mezi kraji

Domácí

Ohledně prodloužení nouzového stavu Maláčová věří, že se vládě podaří část opozice přesvědčit, aby návrh podpořila.

Skopeček ministryni připomněl, že vládní koalice opozici ve Sněmovně takříkajíc dělá naschvály a blokuje například zařazování opozičních bodů na schůzi. „Vás nezajímá opozice do chvíle, kdy vám chybějí hlasy,“ vmetl vládě poslanec.

Doposud vládu při prodlužování nouzového stavu vždy zachránili komunisté. Ti opětovné prodloužení nouzového stavu podpořit nechtějí.

Reklama

Výběr článků

Načítám