Hlavní obsah

Olomoučtí vysokoškoláci chystají protestní akce

Novinky, Petr Marek, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Na organizaci protestních akcí, které za určitých okolností mohou vyústit až k masové demonstraci v Praze, se ve středu dohodli účastníci mítinku, pořádaného Akademickým senátem Filozofické fakulty Univerzity Palackého (FF UP) v Olomouci s cílem protestovat proti neutěšené finanční situaci vysokých škol.

Foto: Petr Prokorát

Polibek žábě nebyl vždy tak jednoduchý

Článek

Fakulta tak reagovala na krok Akademického senátu univerzity, který nedávno vyzval vysoké školy v ČR k protestním akcím. "Problém nedostatečného financování vysokých škol se vleče už léta a v poslední době začíná nabývat obludných rozměrů," konstatoval v zaplněné aule FF UP předseda ekonomické komise Akademického senátu univerzity a člen Akademického senátu FF UP Jiří Štefanides s tím, že řešením by mohla být reforma vysokých škol, na niž rektoři požadují pro příští rok 5,4 miliardy korun.

"Do návrhu státního rozpočtu pro příští rok však vláda prosadila jen 1,7 miliardy korun, což nestačí," zdůraznil Štefanides a dodal, že aktivita, která by vedla ke změně neutěšeného stavu je nezbytná. "Vysoké školy jsou stále více zadlužené, chybějí jim peníze na platy i vybavení. Čtrnáct let jsme v této souvislosti vládě trpělivě posílali petice a žádosti, ale odezva nebyla žádná. Naše snaha byla neefektivní. Nezbývá nám tedy, než opustit akademickou půdu a vyjít na veřejnost," uvedl Štefanides.

Zároveň informoval, že forma příští protestní akce ještě známa není. "Teprve o tom budeme diskutovat. Konkrétní návrh může předložit každý, a to třem vybraným členům Akademického senátu FF UP, kteří mítink budou připravovat. Proběhnout by ale měla bezprostředně před schvalováním druhého čtení státního rozpočtu, tedy někdy začátkem prosince, a to zřejmě na olomouckém Horním náměstí," dodal Štefanides.

Po vzoru železničářů

"Je to výborný nápad. Je už potřeba něco razantního udělat. Jde jen o vhodnou formu. Musí být taková, abychom i veřejnost přesvědčili o správnosti našich požadavků," řekl Právu Vítězslav Prchal, který na FF UP studuje pátým rokem historii. Podobně hovořili i další. "Studuji tady, a tak mi není osud univerzity lhostejný. Snad k něčemu dojde a škola potřebné finanční prostředky dostane," uvedla studentka FF UP Simona Krejčová.

Nejradikálnější slova zazněla z úst předsedy Akademického senátu FF UP Wilkena Engelbrechta. "Pokud akce, které nyní začneme připravovat, nic nepřinesou, měli bychom v oblasti vysokého školství vzkřísit listopadovou revoluci z roku 1989. Za takové situace bychom totiž měli šanci vynutit si řádné financování vysokých škol už jen masovou demonstrací na Václavském náměstí v Praze po vzoru železničářů. Je to však samozřejmě až to poslední řešení. Nedojde-li ale ke změně, po vstupu do Evropské unie studenti i pedagogové začnou houfně odcházet na vysoké školy do ciziny," varoval Engelbrecht.

Olomoučtí vysokoškoláci a jejich učitelé upozornili na důsledky dlouhodobě nedostatečného financování vysokých škol také letos v červnu výstražnou stávkou. Připojilo se k ní několik tisíc akademiků z celé České republiky a zúčastnila se jí mj. i ministryně školství Petra Buzková (ČSSD). "Tehdy jednoznačně uznala, že těch 5,4 miliardy korun, které rektoři požadují, je skutečně potřeba. Totéž udělal i premiér Vladimír Špidla. Vždy, když přijde na lámaní chleba, ale všichni mlčí," dodal Štefanides.

Anketa

Souhlasíte s protesty vysokoškoláků?
Ano
73,3 %
Ne
26,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 120 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

V Olomouci protestovali profesoři se studenty

Zhruba 300 vysokoškolských profesorů a studentů se zúčastnilo hodinové protestní stávky v areálu Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Nelíbí...

Výběr článků

Načítám