Hlavní obsah

V Olomouci protestovali profesoři se studenty

Novinky, Bedřich Novotný
OLOMOUC

Zhruba 300 vysokoškolských profesorů a studentů se zúčastnilo hodinové protestní stávky v areálu Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Nelíbí se jim dlouhodobý nedostatek peněz v oboru. Na shromáždění dorazila i ministryně školství Petra Buzková.

Foto: Dana Smrčková

Galerii Efram zaplnily 19. února díla třiceti neprofesionálních umělců.

Článek

Přestože hodinový mítink, jenž byla jakousi výstražnou stávkou, proběhl v době konání přijímacích zkoušek, jejich průběh nebyl nijak narušen. Zúčastnilo se jej kolem tří stovek lidí. "Za úspěch považuji, že se shromáždění zúčastnili zástupci velkých kateder. Celá řada kolegů ale musela zůstat u příjimaček," uvedl jeden z iniciátorů shromáždění Petr Bilík.

Už v pondělí ráno se na podporu požadavků na zvýšení rozpočtu pro vysoké školy v Olomouci konalo také shromáždění učitelů a zaměstnanců pedagogické fakulty. "U nás je poměrně snadné stát se profesorem, ale nejtěžší je stát se asistentem," podotkla profesorka Ingeborg Fialová s poukazem na nedůstojné asistentské platy. S požadavky nespokojených učitelů bez výhrad souhlasili děkan FF Ivo Barteček i sama rektorka Univerzity Palackého Jana Mačáková.

"Že tady teď stojíme, je důležité. Už několik let připomínáme, jak na tom vysoké školy jsou. Požadavek navýšení rozpočtů je naprosto oprávněný a je potřeba, aby ho vyslyšeli ti, kdo o financích budou rozhodovat. Tedy vláda a poté poslanci," řekla rektorka.

"Nemáme žádný důvod nediskutovat s akademickou obcí," uvedla na shromáždění ministryně školství Petra Buzková, které autoři iniciativy mladých pedagodů a doktorandů filozofické fakulty Počítejte s námi počátkem roku adresovali otevřený dopis. Iniciativu mezitím podpořilo padesát jiných fakult a podepsalo přes dva tisíce vysokoškolských pedagogů.

Podle ministryně by se vše mělo vyřešit v rámci reformy vysokého školství, kterou bude zanedlouho projednávat vláda. Osud reformy ovšem záleží na tom, zda vláda odsouhlasí potřebných více než pět miliard korun. "Poskytnutí finančních prostředků na reformu mohu slibovat jen za sebe," poznamenala Buzková.

Reklama

Výběr článků

Načítám