Hlavní obsah

Okamura ztrácí, ODS posiluje. Volby by vyhrálo ANO

• Aktualizováno

Vítězem voleb by se v dubnu podle volebního modelu společnosti Median stalo hnutí ANO se ziskem 30,5 procenta hlasů. Druhá ODS by měla 14 a třetí Piráti 11 procent. Ve Sněmovně by zasedli i zástupci SPD, která by dostala devět procent. ČSSD by dostala osm a TOP 09 šest procent. Lidovci by měli 5,5 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v dubnu podle Median ve srovnání s výsledkem voleb

Článek

Do Sněmovny by se nedostalo hnutí STAN, které by mělo čtyři procenta. Strana zelených by měla 1,5 a Svobodní jedno procento.

Volební účast by se podle průzkumu pohybovala kolem 60 procent oprávněných voličů.

Podpora hnutí ANO je zhruba na stejné úrovni jako v loňských volbách. „Oproti říjnovým volbám posílala zejména podpora ODS (ve volbách 11,3 procenta, nyní 14 procent). Mírně posílili také Piráti, u nichž ale tento trend vrcholil už v únoru 2018.

Naopak trend ztráty podpory lze sledovat u SPD Tomia Okamury, která by nyní získala okolo devět procent hlasů (10,6 procenta ve volbách),” uvedl Median.

Podpora TOP 09, lidovců a STAN osciluje kolem pěti procent a není proto jasné, které ze stran by se do Sněmovny dostaly. Podpora ČSSD a KSČM se drží „zhruba na zisku z říjnových voleb či jen mírně nad ním”.

Hnutí ANO by teoreticky mohlo oslovit až 37 procent voličů, kteří jeho volbu vážně zvažují a nevylučují účast. Volební potenciál ODS je 17,5, Pirátů 16,5 procenta. SPD by byla schopna oslovit 13,5 procenta potenciálních voličů, ČSSD 12 procent a KSČM 10 procent. U TOP 09 dosahuje potenciál devíti procent, u hnutí STAN osm procent a u lidovců 7,5 procenta.

Do průzkumu, který proběhl od 10. dubna do 5. května, se zapojilo 1224 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám