Hlavní obsah

Ohrožený druh

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českomoravská ligová (a nejen ligová) kopaná na tom bude možná stejně jako ussurijský tygr, to jestli nám jednoho dne vyhyne.

Foto: Pavel Čempěl

V Bohumíně vzniká živý labyrint. První čtvrtinu tvoří mladé habry, druhá je vyznačena a připravena na výsadbu. Na zbylé půlce se bude teprve pracovat.

Článek

Příliš mnoho lovců touží po jejím kožichu; masívně ji ostřelovala (a jeden klub už zdecimovala) smečka korupčníků, hon na ni pořádají zdivočelé bandy násilníků maskovaných za fanoušky, ránu z milosti by jí mohli dát už tak prořídlé masy těch normálních, slušných diváků, pokud ti do fotbalových hledišť přestanou chodit. Co by tam také hledali za štěstí? Čas lze trávit užitečněji, než se dívat na v zákulisí předem dohodnuté zápasy a ještě přitom riskovat ránu dlažební kostkou do hlavy.

Jedna možnost je ohrožené zvíře českého fotbalu dobít. Jenže úroveň toho reprezentačního je natolik skvělá a potřeba toho výkonnostního natolik vysoká, že stojí za to českou kopanou, ohroženou kriminalitou, chránit a zachránit. V případě korupčního moru se dala policie konečně do práce. Pokud jde o nositele tupých hlav, co chodí na stadióny se vyválčit, protože je těší násilničit v anonymitě davu, stát přešlapuje na místě. A hlavně zatím zasahuje, až když se něco stane, ačkoli správně by měl s předstihem činit tak, aby nebezpečí aspoň omezil. Nyní válečníkům nahrává stav, kdy pořadatelé zápasů se vymlouvají na své omezené možnosti a policie na příliš sametové zákony.

Zaplaťpámbu za aktivitu poslanců, kteří se chystají instalovat do trestním řádu "kladivo" na fotbalové chuligány. Není totiž rozumné čekat, až se všichni odpovědní probudí, teprve až půjde o lidské životy. Tak jako se britští zákonodárci rozhoupali k činu teprve po bruselském masakru při zápase FC Liverpool-Juventus Turín v květnu 1985, kdy se z jejich rowdies, dosud jen demolujících stadióny a města, stali vrahy.

Anglický příklad by pro nás mohl být povzbudivý. Když součinností zákonodárců, policie a pořadatelů šlo zkrotit anglické válečníky u nich doma, určitě je to možné i v Česku. S tou výhodou, že není třeba čekat, až se z některého českého stadiónu stanou jatka. Že je česká kopaná ohroženým druhem, je nejen vina několika agresívních tlup, ale taky těch, co odkládají účinná (v zahraničí vyzkoušená) řešení.

Na fotbalových stadiónech prostě bude líp teprve potom, až ohroženým druhem se místo fotbalu stane fotbalový chuligán.

PRÁVO 19. května 2004

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám