Hlavní obsah

Ohlasy na vulgarity v ČT. Galerie i klub podpořily kurátorku Foltýnovou ve sporu s Černým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie hlavního města Prahy (GHMP) a Klub Za starou Prahu se zastaly kurátorky Marie Foltýnové ve sporu se sochařem Davidem Černým. Jejich debata v pátečních Událostech, komentářích České televize o chystané Černého nové instalaci na fasádě obchodního domu Máj skončila vzájemnou výměnou vulgarit.

Umělec David Černý a kurátorka Galerie hlavního města Prahy Marie Foltýnová v Událostech komentáříchVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Debata mezi sochařem a kurátorkou z oddělení správy veřejné plastiky GHMP byla podle prohlášení ředitelky městské galerie Magdaleny Juříkové vyhrocená. Uvedla, že Černý kurátorku „napadal a choval se k ní neuctivě“.

A Juříková připomněla i vulgarity (poslání do pr…), které si oba účastníci vyměnili na konci debaty v ČT - už sice mimo záběry kamer, ale stále ještě se zapnutými mikrofony, takže to diváci slyšeli.

„Jsme si vědomi, že tento způsob komunikace nepatří do veřejného média, nicméně v atmosféře útoků a nactiutrhání se dá lidsky pochopit. GHMP se tímto omlouvá divákům i umělci,“ doplnila.

Vulgarity v České televizi. Černý a kurátorka se hádali o sochy na budově Máje

Domácí
Foto: Klub Za starou Prahu, Novinky

Trup stíhačky Spitfire s motýlími křídly byl zaznamenán v areálu jedné z pardubických firem.

Stanovisko vydal také Klub Za starou Prahu, který se postavil za Foltýnovou se vším všudy. Podle klubu byl sochařův projev „na úrovni drzého dítěte neuznávajícího jakoukoliv autoritu a elementární pravidla slušnosti“, když například záměrně komolil kurátorčino jméno.

Klub se vymezil také proti tomu, jak na debatu reagoval na sociální síti šéf městského kulturního výboru Jan Wolf (KDU-ČSL), jenž žádal, aby Foltýnová byla jako zaměstnankyně městské galerie za své „neprofesionální a sprosté chování“ postižena, protože „toto si úředník nemůže dovolit“.

„V reakci na Wolfovo vyjádření vyslovujeme jednoznačnou podporu Marii Foltýnové a naprosté pochopení jejího jednání včetně závěrečné slovní tečky. Kurátorka není úřednicí, ale odbornou pracovnicí se specializovaným vysokoškolským vzděláním, u níž se předpokládá nejen kritické myšlení a vlastní názor, ale i schopnost empatie a emoce,“ uvedlo v prohlášení předsednictvo klubu.

Interiéry, jaké metropole ještě neviděla. Rekonstrukce obchodního domu Máj spěje do finále

Domácí

Wolf se následně na sociální síti kurátorce omluvil v dalším příspěvku.

„Má reakce se netýkala samotného rozhovoru, ale pouze komunikace již mimo kamery pořadu. Bohužel jsem zjistil, že důvod Vaší reakce nebyl na samotnou diskusi, ale na to, co Vám nehezkého následně při odchodu ze studia pan Černý řekl a co nebylo ovšem v mikrofonech slyšet a na co jste se následně slyšitelně ohradila,“ napsal.

Na fasádě Máje

Černý pro investora několikaleté opravy a přestavby Máje, společnost Amádeus Real, navrhl na fasádu kulturní památky směrem do Národní i Spálené ulice plastiku dvou stíhaček Spitfire s motýlími křídly, která mají duhově svítit. Vyvolalo to odpor v odborných kruzích i u památkového ústavu. Máj se má po rekonstrukci otevřít v červnu.

Podle Juříkové se má hledat věcný konsenzus nad zvoleným dílem, i když budova na exponovaném místě Prahy má soukromého vlastníka. „V tomto případě nejde o boj mezi novým a starým, jde o to, abychom staré doplňovali novým a vhodným. Návrh Davida Černého pro fasádu Máje je pro tuto situaci nadrozměrný a působí svým zoomorfním tvaroslovím disharmonicky vůči čistým liniím postfunkcionalistické budovy obchodního domu i jeho okolí,“ dodala šéfka městské galerie.

Klub dříve Černého plastiky označil za typický kýč. „Prvoplánově líbivý motiv motýlů, jejichž rozměrná křídla mají svým pohybem přihlížející fascinovat, a zároveň snaha emotivní připomínkou památky československých letců vyvolat dojetí,“ zhodnotil dílo.

Černý se dosud i v ČT hájil poukazem na to, že jeho nové dílo ještě nikdo nemohl vidět, a přesto si mnozí dovolují soudit, jaké je. Investor ani sochař o svém záměru sami nijak neinformovali, zprávy o něm unikly patrně z projednávání pražskými úřady.

Na fasádě Máje mají být obří motýli se stíhačkami, milovníkům staré Prahy to vadí

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám