Hlavní obsah

Odstřižení od SWIFT jen pro sedm bank? Česko bude chtít další sankce, řekl Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko by chtělo, aby se odpojení od platebního systému SWIFT týkalo více ruských subjektů. Novinkám to sdělil premiér Petr Fiala (ODS). V pondělí se zástupci EU dohodli, že se odpojení bude týkat sedmi ruských bank. Jde o reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Fiala uvedl, že Česko bude rozšíření sankcí prosazovat na středečním jednání ministrů financí EU.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Je dobře, že EU jako celek a ve spolupráci s Velkou Británií, USA a Kanadou přistoupila i k odstřižení ruských bank ze systému SWIFT. Rozhodnutí by mělo zasáhnout významnou část ruského bankovního trhu,“ uvedl Fiala pro Novinky.

Zároveň podotkl, že ČR v pondělí prosazovala rozsáhlejší seznam. „S podobným postojem půjdeme dnes na jednání ministrů financí EU. Budeme prosazovat další sankce v dalších krocích,“ nastínil premiér.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Fiala během rozhovoru pro Právo.

Jednání ministrů financí formou videokonference je naplánováno na středeční odpoledne. Podle Fialy se opakovaně ukázalo, že přesvědčování ze strany středoevropských a východoevropských zemí EU vede k reálným výsledkům a přijímání tvrdšího postoje vůči Rusku.

EU odstřihne od SWIFT sedm ruských bank, Sberbank ušetřila

Ekonomika

EU se v pondělí shodla na tom, že odstřihne od mezinárodního platebního systému SWIFT sedm ruských bank. Třeba největší z nich – Sberbank – ale mezi nimi není, odpojena nebude ani banka částečně vlastněná ruským plynárenským gigantem Gazprom.

Podle úředníků obeznámených s rozhodnutím jsou sankcí zasaženy banky VTB, Bank Rossiya, Otkritie, Novikombank, Promsvjazbank, Sovkombank a VEB.RF.

Systém SWIFT umožňuje transakce v hodnotě bilionů dolarů po celém světě.

Česko má zásoby plynu na měsíc, řekl Fiala poslancům

Domácí

Mluvčí vlády Václav Smolka k otázce sankcí podotkl, že prezidenti a premiéři členských států schvalují na Evropské radě pouze určitý politický směr.

„Není to tak, že by tam seděl (český premiér Petr) Fiala s (francouzským prezidentem Emmanuelem) Macronem a hlasovali o konkrétních jednotlivých sankcích, to poté dělají až ti pod nimi,“ uvedl pro Novinky.

Rozhodovací a legislativní pravomocí disponuje Rada EU složená z ministrů zodpovědných za projednávanou agendu. Ta rozhoduje o opatřeních, která pak připraví bruselský aparát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám