Hlavní obsah

ODS už nebude trpět sólové volební kampaně, hrozí vyhazovem

Právo, Lukáš Bek, Jakub Mračno

S osobními kampaněmi v různých volbách se roztrhl pytel. Nyní před volbami do Sněmovny je chce vedení občanských demokratů zatrhnout. Jak Právu potvrdilo hned několik zdrojů z ODS, výkonná rada přijala vnitřní usnesení, které individuální akce kandidátům zakazuje.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Výkonná rada ODS už svým volebním kandidátům nepovolí žádná sóla.

Článek

Pokud si někdo sólově nechá vyvěsit například billboardy, má být okamžitě vyškrtnut z kandidátní listiny. „Probírali jsme to pak i na klubu ODS,“ potvrdil Právu jeden z členů pražského klubu zastupitelů za ODS.

Vyvolalo to rozruch i nesouhlas

Podle jeho slov to přinejmenším mezi pražskými politiky vyvolalo rozruch, u některých dokonce přímo nesouhlas. „Předpokládám, že to budou všichni respektovat,“ uvedl nicméně zdroj Práva, který si nepřál být jmenován.

Jedním z důvodů tohoto opatření jsou i nedávné volby do Evropského parlamentu, kde si vlastní kampaň vedla celá řada kandidátů ODS. Nejvýraznější byly zřejmě billboardy, plakáty či inzerce v tisku, které propagovaly do europarlamentu téměř neznámou zastupitelku Prahy 5 Andreu Češkovou.

Ta přesto nezískala potřebný počet preferenčních hlasů, do EP však prošla i z devátého místa, a to díky celkově dobrému výsledku ODS ve volbách.

Podle zákona se do europarlamentu, stejně jako do Sněmovny, dostane přednostně ten kandidát, kterého na volebním lístku zakroužkuje více než pět procent z celkového počtu voličů dané strany. V případě politiků, kteří se ocitnou na těžko volitelném místě, je tedy osobní kampaň jedinou šancí, jak do parlamentu projít.

Zastaví rebely?

O pořadí na kandidátkách se tradičně nejen v ODS vedou těžké boje. Stranické vedení si zjevně chce pojistit, že dohoda o jednotlivých jménech nebude narušována, a aby se například do Sněmovny nedostali někteří rebelové. Stejně tak může jít o snahu o jednotnou podobu kampaně.

„Soukromou“ kampaň přitom v případě eurovoleb vedl například také nový člen EP Edvard Kožušník, šéf sekretariátu předsedy Senátu Přemysla Sobotky. Agitoval hlavně na internetu. Na kandidátce měl nejisté sedmé místo.

Nejvíc preferenčních hlasů dostal bývalý moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský, který měl však účast v EP prakticky jistou, protože byl dvojkou za Janem Zahradilem. Ten si přitom Tošenovského osobní úspěch po volbách pochvaloval s tím, že přece šlo o hlasy pro celou stranu.

Staronový europoslanec Hynek Fajmon, který šel do voleb až z osmé pozice, například rozdával miniaturní sbírku „nekorektních básniček pro eurochlapečky a euroholčičky“. Nechal vylepit i vlastní billboardy a do schránek rozesílat svoje noviny.

Před pěti lety se z prakticky nevolitelného 10. místa dostal do EP díky přednostním hlasům známý sexuolog Jaroslav Zvěřina. Letos však svůj úspěch nezopakoval. Za Češkovou zaostal asi o tři tisíce hlasů.

Příklad úspěšně vedené osobní kampaně před třemi lety ve volbách do Sněmovny předvedla Alena Páralová, která s téměř deseti procenty preferencí přeskočila své kolegy. Až na pátém místě se tehdy ocitla po neshodách s vedením ODS. Páralová letos po schválení Lisabonské smlouvy i hlasy ODS tuto stranu opustila.

Kandidátní listiny se podávají nejpozději 66 dnů přede dnem voleb, ty podle dohody stran mají proběhnout 9. a 10. října. Zákon však stranám umožňuje kteréhokoli kandidáta odvolat, a to do 48 hodin před zahájením voleb.

Souboj o preferenční hlasy se nevede jen v ODS. Letos se ho chce zúčastnit například poslanec a šéf Sdružení na ochranu nájemníků Stanislav Křeček, kterého straníci zařadili až na nevolitelné 18. místo kandidátky.

„Věřím, že si občané více než vedení pražské organizace ČSSD uvědomí naléhavost řešení problematiky bydlení. Využijí své preferenční hlasy, jak tomu bylo při minulých volbách, kdy jsem právě díky nim, tedy za velké podpory voličů, jako jediný poslanec ČSSD postoupil na druhé místo kandidátky,“ uvedl pro Právo. Před třemi lety získal 7,4 % přednostních hlasů.

Do Sněmovny míří  i starosta Prahy 6?

Občanští demokraté v Praze očekávají, že na podzim získají asi deset poslanců. Mezi volitelnými by měli být poslanci Boris Šťastný, Petr Bratský, Tomáš Dub či Daniel Reisiegel.

V první desítce se podle odhadu několika členů ODS objeví i starosta Prahy 6 a pražský stranický místopředseda Tomáš Chalupa a zřejmě i současný pražský radní Jiří Janeček.

Překvapením by pak podle několika zdrojů Práva mohla být místostarostka Prahy 5 Lucie Vávrová, která je stranickou kolegyní europoslankyně Češkové.

ODS podle dohody má v metropoli vést první místopředseda David Vodrážka, druhé místo má připadnout primátoru Pavlu Bémovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám