Hlavní obsah

ODS se do eurovoleb chlubí genderově vyváženou kandidátkou

Právo, Jan Martinek

ODS v pondělí představila kompletní kandidátku do Evropského parlamentu. Lídrem je už dříve oznámený europoslanec Jan Zahradil, na druhém místě je Evžen Tošenovský, který euromandát obhajuje podruhé. Třetí na kandidátce je poslankyně Veronika Vrecionová. Na chvostě kandidátky je například bývalý ministr obrany a bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva kandidáti Eva Decroix, Ondřej Krutílek, Radka Trylčová, předseda ODS Petr Fiala a lídr kandidátky Jan Zahradil

Článek

V první šestici jsou ještě Ondřej Krutílek, který dříve působil v europarlamentu jako akreditovaný asistent, plzeňská radní Radka Trylčová a advokátka z Jihlavy Eva Decroix.

Předseda Petr Fiala označil eurokandidátku za vyvážený a kompetentní tým. „Je v něm celá řada zkušených politiků, ale také řada nových tváří. Nepotřebujeme žádné kvóty ke genderové vyváženosti, u nás se ženy dostávají na kandidátky naprosto přirozeně,“ uvedl Fiala.

Lídr Jan Zahradil řekl, že ODS chce voličům nabídnout kompromis mezi dvěma extrémy, mezi radikalismem a přílišným eurooptimismem. „Atmosféra v EU se mění a posunuje směrem, který je blízký ODS. Od počátku jsme si přáli EU decentralizovanou a debyrokratizovanou,“ řekl Zahradil, podle nějž by si měla ČR uchovat nezávislost v daňových, fiskálních a rozpočtových otázkách.

„Chceme mít samostatnou sociální i azylovou politiku, nechceme se účastnit hlubší integrace, aniž bychom v tom chtěli bránit ostatním,“ uvedl Zahradil. „Vidíme EU jako místo, kde se realizují zájmy jednotlivých národních států a která slouží českým občanům,“ doplnil Fiala.

„Evropa mi dala rodinu, Evropa mi dala vzdělání. Za Evropou si stojím,“ řekla advokátka Eva Decroix, která studovala ve Francii, je členkou Francouzsko-české obchodní komory a se svým manželem provozuje francouzskou restauraci.

Vondra na šestnáctce

Někdejší známá tvář ODS, bývalý ministr a vicepremiér Alexandr Vondra kandiduje na šestnáctém místě. „Alexandr Vondra je mimořádně kompetentní v zahraničních a evropských otázkách. Nechtěl kandidovat na žádné z předních míst,“ uvedl Fiala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Alexandr Vondra na snímku z roku 2015. Vpravo europoslanec Pavel Telička

Vondra byl ministrem obrany ve vládě Petra Nečase a na funkci rezignoval v roce 2012 poté, co neobhájil mandát senátora. Ještě dříve dal svou funkci k dispozici kvůli aféře ProMoPro: ukázalo se, že v době českého předsednictví EU česká vláda realizovala mimořádně předraženou zakázku na ozvučovací služby.

Škoda byla vyčíslena na téměř miliardu korun a několik osob už bylo v kauze odsouzeno, byť nepravomocně. Vondra měl v té době jako vicepremiér na starosti hospodaření, jakékoliv pochybení na své straně ale vždy odmítal.

Na zadních místech kandidátky je například bývalý národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, exstarosta za Prahu 3 Alexander Bellu nebo bývalý europoslanec Edvard Kožušník.

Reklama

Výběr článků

Načítám