Hlavní obsah

ODS podává trestní oznámení kvůli úniku odposlechů

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policejní odposlechy telefonátů mezi předsedou ODS Mirkem Topolánkem a jeho asistentem Markem Dalíkem, které týden před volbami unikly do médií, vyvolaly mezi občanskými demokraty nevoli, která vede k podání tří trestních oznámení. Podle advokáta ODS Petra Tomana odposlechy unikly buď z policie nebo ze státního zastupitelství.

Článek

Policie pořídila odposlechy při vyšetřování kauzy údajného pokusu o podplacení poslance Zdeňka Kořistky.

Souvislost s blížícími se volbami je podle Tomana zřejmá, právník občanských demokratů však zároveň upozornil, že zveřejněné odposlechy ODS v důsledku nepoškozují, protože neobsahují žádný jednoznačný důkaz o případném nezákonném jednání.

Části odposlechnutého rozhovoru, který v akustické podobě zveřejnil server Aktuálně.cz. [celá zpráva]

"My jsme celou dobu tvrdili, že v těch odposleších nic není, ale jde nám o princip," řekl Novinkám Toman. Zároveň se pozastavil nad tím, že kopie odposlechů nemají k dispozici ani ti, kterých se to nejvíc týká, tedy šéf ODS Topolánek a jeho asistent Dalík. Nebyl jim prý totiž umožněn přístup ke spisu. 

Tři trestní oznámení

V prvním trestním oznámení půjde o podezření ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a bude směřovat proti neznámému pachateli uvnitř policie či státního zastupitelství. "Je jasné, že to uteklo z policie nebo státního zastupitelství, jedině tyto orgány činné v trestním řízení měly odposlechy k dispozici," sdělil Novinkám Toman.

Druhé trestní oznámení bude Toman podávat na novináře, kteří údaje z odposlechů zveřejnili. Podle Tomana má odposlechy k dispozici i Česká televize, ta je však nezveřejnila. Právníka ODS má za to, že uveřejnění odposlechů lze hodnotit jako porušování tajemství dopravovaných zpráv.

Třetí trestní podnět se bude týkat podezření z trestného činu neoprávněného nakládání s osobními údaji. Trestná činnost souvisí podle Tomana s tím, že ve zveřejněném rozhovoru je poznat, že mluví právě Topolánek s Dalíkem. Toto trestní oznámení bude směřovat jak vůči orgánům činným v trestním řízení, tak vůči novinářům. 

Na varování ODS ohledně úniku prý nikdo nereagoval

Občanští demokraté měli podle Tomana už před dvěma týdny signály, že dotyčné odposlechy uniknou do médií. "Upozorňovali jsme na možný únik odposlechů, ale nikdo na to nereagoval. Státní orgány čekaly na, až odposlechy uniknou a zdá se, že jim to vůbec nevadilo," uvedl Toman.

Soud nakonec odposlechy stejně nepoužije

Ostravský krajský soud, který projednává žalobu Marka Dalíka a lobbisty Jana Večerka na poslance Kořistku za údajnou újmu na své pověsti, nakonec stejně nebude moci ve sporu použít odposlechy nebo jejich přepisy jako důkaz. Okresní státní zástupkyně Tamara Kornasová je totiž soudu nevydá vzhledem k tomu, že jde o civilní, nikoliv trestní řízení. [celá zpráva]

"Důkaz odposlechem nemůže být použit v civilním řízení. Státní zástupce nám dala zapravdu," komentoval rozhodnutí Toman.

Kořistka chtěl odposlechy použít také ve sporu s ODS a v minulých dnech uvedl, že se obává jejich zničení. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám