Hlavní obsah

ODS otočila: Odsouzený za úmyslný trestný čin přijde o členství

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Delegáti ODS na kongresu v Olomouci nakonec odsouhlasili návrh, aby člen, který je odsouzen za úmyslný trestný čin, pozbyl členství ve straně, a to na návrh místního sdružení. Původně návrh zamítli, pak o něm ale nechali hlasovat znovu a změnu přijali.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Fiala na 24. kongresu ODS v Olomouci

Článek

Jana Černochová, která kongres moderuje, uvedla, že návrh nebyl při prvním hlasování přijat z důvodu nedorozumění ohledně jeho znění. Z pléna později zazněl návrh na revokování hlasování.

„Pokud chceme dát jasný signál ven, pak musíme hlasovat znovu,“ uvedl jeden z delegátů. Při druhém hlasování bylo pro 356 delegátů, proti jen jeden.

V konečném návrhu se znění změnilo v tom smyslu, že člen odsouzený za úmyslný trestný čin, může přijít o členství, ale až po návrhu místního sdružení, nikoli automaticky.

Výkonná rada zeštíhlí

Delegáti 24. kongresu také v neděli rozhodli o zeštíhlení výkonné rady. V ní bude nově zasedat jen jeden zástupce za každý region. „To znamená, že by se stala více pracovním a dynamickým orgánem,“ odůvodnil to Martin Kuba. Pro návrh hlasovalo 286 delegátů.

Jako širší základna zhruba pro 100 členů strany zároveň vznikne republikový sněm, který se má scházet dvakrát třikrát ročně.

Předseda strany označil tento návrh za rozumný. „Především proto, že cítím jako nutnost zřízení celorepublikového sněmu, respektive pravidelný kontakt mezi vedením ODS a zástupci jednotlivých oblastí,“ vysvětlil.

Jana Černochová prosazovala návrh, aby se jednání o stanovách přesunulo až na příští kongres. Její návrh ale neprošel.

V sobotu nové vedení

Na programu je rovněž pokračování politické diskuse. Ta se rozběhla už v sobotu večer v mezičasech při volbě řadových místopředsedů.

Sobotní jednání se protáhlo až do půlnoci. Delegáti několik hodin marně volili čtvrtého místopředsedu. Nakonec se jím stal Martin Novotný, který tak doplnil Martina Kupku, Evžena Tošenovského a Miloše Vystrčila.

Ještě předtím byl zvolen Petr Fiala novým předsedou strany. Prvním místopředsedou se stal Jan Zahradil. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám