Hlavní obsah

ODS navrhuje snížit DPH o jeden procentní bod

Novinky, Václav Lang
Praha

Občanská demokratická strana nesouhlasí s návrhem vlády, podle které by od příštího roku začala platit třetí, 10procentní sazba DPH na knihy, léky a dětskou výživu. Navrhují proto snížit stávající sazby 21 a 15 procent o jeden procentní bod na 20 a 14 procent. Současnou výši daně z přidané hodnoty přitom prosadila právě minulá vláda v čele s ODS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

Článek

Předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura zkritizoval ekonomické kroky vlády, které označil za „další útok na živnostníky“. „Vláda se snaží znepřehlednit a zesložitit stávající systém,“ prohlásil.

Návrh, který bude v úterý projednávat Sněmovna a podle kterého vznikne vedle stávajících sazeb DPH 21 a 15 procent také snížená desetiprocentní sazba, podle něj nedává smysl. Minulá vláda, poznamenal Stanjura, zvýšila obě sazby kvůli pokrytí výpadku ze zavedení druhého pilíře penzijní reformy. Ten ale současná vláda zase ruší.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Občanští demokraté proto navrhují, aby byly stávající sazby sníženy o jeden procentní bod, případně aby snížená sazba klesla z 15 na 10 procent.

Sobotka: Naprosto nevěrohodné

ODS by si podle Stanjury přála sjednocení sazeb DPH na 15 procentech, nepředpokládá však, že by s tímto návrhem ve Sněmovně uspěla. Naopak snížení o jeden procentní bod se podle něj může uchytit.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky ale koalice takovýto návrh, který označil za „naprosto nevěrohodný“, nepodpoří. Jedná se podle něj o předvolební plácnutí do vody.

„ODS se dobývá do otevřených dveří,“ prohlásil Sobotka s tím, že jeho vláda DPH snižuje, zatímco když byla ODS u moci, DPH zvýšila na stávající úroveň. „Kdyby ODS nezvýšila DPH na 15 nebo 21 procent, tak ho dnes nemusela snižovat,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám