Hlavní obsah

ODS navrhuje možnost rozpustit Sněmovnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Občanští demokraté navrhují, aby poslanci měli možnost hlasovat o rozpuštění dolní parlamentní komory v případech vládní krize. Hlasování by ale vždy měla předcházet demise vlády a návrh prezidenta na rozpuštění komory. Pro návrh by pak musela zvednout ruku nadpoloviční většina poslanců. Příslušnou novelu Ústavy předloží ODS v Senátu.

Článek

Místopředseda ODS Petr Nečas nepředpokládá, že by předloha mohla celým legislativním procesem projít do konce stávajícího volebního období.

"Je to zákon, který spíše směřuje na další volební období, než aby řešil aktuální politickou situaci v řádu dnů nebo týdnů," řekl Nečas.

ODS přitom soudí, že současná vládní krize vyústila v politickou frašku a poškozuje politickou kulturu v ČR. "Několikaměsíční neschopnost donutit zkompromitovaného premiéra k odstoupení a vyhrocené vnitřní boje jsou výrazem nezodpovědnosti a neprofesionality koaličních stran," řekl Nečas.

Dodal, že Jiří Paroubek, jako sociálními demokraty navržený premiér, je jen loutkou Stanislava Grosse, podobně jako František Bublan na vnitru. "ČSSD přitom kapitulovala před lidovci výměnou za udržení svých křesel a totální ztrátu tváře," řekl Nečas.

Reklama

Související články

Paroubek zvažuje výměnu Buzkové a Palase

V nové vládě by již nemusela zasednout ministryně školství Petra Buzková (ČSSD) a její stranický kolega, ministr zemědělství Jaroslav Palas. Budoucí premiér...

Gross podá demisi v pondělí

Premiér Stanislav Gross (ČSSD) podá v pondělí 25. dubna demisi a tím podle ústavy padá celá vláda. "Nebudeme dávat kolektivní demisi, udělá to premiér za nás,"...

Výběr článků

Načítám