Hlavní obsah

ODS chce zrušit zákaz švarcsystému

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zákaz švarcsystému omezuje svobodné podnikání a smluvní volnost, je na hranici ústavnosti, komplikuje život desítkám tisíc živnostníků i firem, ve svém důsledku zvyšuje nezaměstnanost a brání rozvoji malých a středních firem.

Foto: SŠŽTS

Na závěr sama autorka přečetla pár svých textů a následně odpověděla na otázky posluchačů.

Článek

Myslí si to představitelé ODS, kteří proto příští týden v Senátu navrhnou právní úpravu, která tuto regulaci podnikání ruší.

Novinářům to v pátek řekli místopředseda ODS Petr Nečas a stínová ministryně práce a sociálních věcí ODS Alena Páralová. "Je nutné připomenout, že v tento zákaz je v zemích EU naprosto neobvyklý," dodal Nečas.

Napadli tak ustanovení 13 nového zákona o zaměstnanosti, který stanovuje, že firma je povinna zajišťovat plnění běžných úkolů vyplývajících z předmětu její činnosti svými zaměstnanci nebo může subdodávku svěřit jinému zaměstnavateli.

Z toho plyne, že nemůže zakázku svěřit živnostníkovi, který pracuje sám a nemá žádné zaměstnance.

Se stejnou iniciativou se chystají na začátku týdne přijít i vládní lidovci. Připravili novelu zákona, kterou předloží Poslanecké sněmovně. I podle nich paragraf poškozuje živnostníky.

"Kdyby šlo vše rychle, mohl by se zákon změnit od 1. dubna," řekl ČTK místopředseda lidovců Jan Kasal. Předlohu vezme v úterý na zasedání koaličních lídrů a ve středu by ji rád předložil vládě. "Ta by ji mohla poslat do Sněmovny, kde by byla urychleně projednána na únorové schůzi," popsal záměr lidovců.

Škromach: nic nového

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach však Právu řekl, že toto ustanovení bylo převzato do nového kodexu ze starého zákona o zaměstnanosti, který začátkem 90. let schválila Klausova vláda.

"Od té doby to trvá. Není to nic nového," zdůraznil. "Je to cílená kampaň vedená ODS, protože si vytkla ve svém programu, že chce švarcsystém zrušit. Nikdo nechce bránit živnostníkům, aby podnikali," zdůraznil ministr.

Podle něj bylo ustanovení do zákona zapracováno proto, aby se zabránilo situacím, kdy některé firmy zaměstnaly živnostníky, ovšem zacházely s nimi jako se svými zaměstnanci. Přitom se však zbavily povinnosti odvádět za ně pojistné a další odvody, čímž ušetřily značné náklady.

Ministerstvo práce, jak Škromach doplnil, vydalo tento týden metodický pokyn pro úřady práce, který obsahuje výklad příslušného paragrafu. "A našel slušnou odezvu mezi podnikateli," konstatoval Škromach. Ten se přesto chce ještě příští týden sejít s vedením Hospodářské komory ČR, která na problém upozornila.

Využívá ho údajně i parlament

"ODS současně vyzývá úřady práce, aby provedly kontroly ve všech poslaneckých a senátorských kancelářích, protože Parlament ČR masově švarcsystém využívá," řekl dále Nečas před novináři.

Páralová pro Právo dodala, že každý poslanec má asistenty, kteří pracují na živnostenský list. "To není klasický případ švarcsystému," reagoval na to Škromach. Podle něj například poslanec má nárok "na zajišťování určitých činností", na které má vyčleněné peníze.

"Kdyby personální obsazení poslaneckých kanceláří bylo součástí parlamentu, pak by například poslanec vůbec nemohl hovořit do toho, koho tam chce za asistenta mít," zdůraznil Škromach.

Reklama

Výběr článků

Načítám