Hlavní obsah

ODS chce zrušit omezení pohybu mezi okresy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle šéfa ODS Petra Fialy by měla vláda vyhodnotit účinnost opatření, které omezuje cestování mezi okresy. „Nevidíme v něm žádný efekt,” sdělil. Právě o jeho prodloužení bude ve čtvrtek jednat kabinet. Data o tom, jaký má pravidlo efekt, žádá po ministerstvu zdravotnictví i šéf vládní ČSSD Jan Hamáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

Podle Fialy toto tvrdé opatření platí již třetí týden, přesto ale počty nově nakažených neklesají.

„Budeme po vládě chtít, aby vyhodnotila účinnost nesmyslného zákazu pohybu mezi okresy a zákaz styku mezi rodinnými příslušníky. Nevidíme v nich fakt žádný efekt,” napsal na Twitter.

Konec tohoto opatření by podle něj nebyl bezhlavým rozvolněním. „Je to otázka zdravého rozumu. Vláda nemá zasahovat do vztahu mezi dětmi a rodiči, vnuky a prarodiči. Nežijeme ve sci-fi filmu. Sociální vazby nemohou být nahrazeny videohovory,” uvedl.

Koronavirus se dá podle šéfa ODS porazit pouze osobní zodpovědností a rychlým očkováním.

Data chce i Hamáček

Také Hamáček ve středu naléhal na ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby zveřejnil data právě o efektivitě opatření, které omezuje pohyb mezi okresy. „Požádal jsem ministerstvo zdravotnictví, aby na zítra připravilo detailní odůvodnění, jak systém okresních uzávěr brání šíření epidemie,“ uvedl ve středu Hamáček.

PES nechcípl. Hamáček mu chce dát jiné parametry

Domácí

Ve čtvrtek totiž bude jednat vláda o opatřeních, která budou v zemi platit po 21. březnu. Změnit by se toho ale moc nemělo, zřejmě bude možné nově navíc rekreačně cestovat v rámci celého okresu, nikoli pouze v katastru obce.

Opoziční blok SPOLU přišel s vlastní tabulkou pro rozvolnění

Domácí

O vývoji epidemie koronaviru budou ještě s Blatným jednat ve středu večer zástupci opozičních stran. Ministr u nich bude hledat také podporu pro případné prodloužení nouzového stavu.

Anketa

Přispívá podle vás omezení pohybu mezi okresy ke snížení šíření koronaviru v ČR?
Ano
33,4 %
Ne
66,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 31734 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám