Hlavní obsah

ODS a TOP 09 chtějí v Brně vládu široké koalice

Brno by mohla nově vést sedmikoalice. Novinářům to řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) s tím, že chce v „této netypické době vytvořit robustní koalici“ se silným mandátem. Zástupci jednotlivých uskupení mají čas si vše rozmyslet do pondělí, kdy se s nimi Vaňková sejde znovu.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS), po její pravici její stranický kolega Robert Kerndl a po levici zástupce TOP 09 Tomáš Aberl.

Článek

„Žádný plán B nemám. Pevně doufám, že všechny strany můj návrh přijmou, byť se některým nápad až tak široké radniční koalice nelíbí,“ uvedla Vaňková. Počítá se s tím, že by nadále vedla město, přičemž sedmikoalice by měla 46 z celkem 55 mandátů v zastupitelstvu.

Primátorka v podstatě navrhuje pokračování dosavadní koalice ODS, KDU-ČSL, ČSSD a Pirátů s tím, že by se součástí vedení města stala ještě TOP 09, která šla do voleb v koalici s ODS a také hnutí STAN, které šla do voleb s lidovci. Nováčkem v radniční koalici by bylo ANO.

Vaňková argumentuje tím, že doba je složitá. Připomněla, že předcházející čtyři roky byly poznamenány bojem s koronavirem, přičemž ty nadcházející budou o úsporných opatřeních. Jednou z novinek ve vedení města by měl být náměstek primátorky pro energetiku.

V Brně vyhrála koalice ODS s TOP 09, chce jednat se všemi

Komunální volby

Vaňková ji považuje za zcela klíčové téma, stejně jako územní rozvoj města a plánovanou výstavbu léta plánovaného Janáčkova kulturního centra se supermoderním koncertním sálem.

Shoda zatím není

„Pro nás je návrh velké koalice novou informací a samozřejmě tak jako ostatní strany si jej musíme probrat vnitrostranicky,“ uvedl lídr uskupení ČSSD a Vaši starostové Jiří Oliva.

Proti velké koalici není. To dosavadní první náměstek Vaňkové a budoucí ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) má s tak velkou koalicí zásadní problém. Uvedl, že mu takováto koalice „vůbec nedává smysl“. Rozhodně nepodporuje spolupráci s ANO. Preferuje koalici kopírující půdorys vládní koalice, stejně jako premiér Petr Fiala (ODS).

Pokud plán Vaňkové vyjde, v opozici by byly strany sdružené kolem SPD a také koalice Strany zelených a Žít Brno. Se zelenými se Vaňková neshodla v projektu plánované výstavby horkovodu z jaderné elektrárny Dukovany do Brna tak, aby mohlo být odpadové teplo z elektrárny využíváno k vytápění bytů v moravské metropoli.

Ustavující zasedání brněnského zastupitelstva bude ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám