Hlavní obsah

Odpůrci islámu se sešli v Praze, Ostravě, Mostě i Plzni. Merkelovou označili za hrobařku Evropy

Právo, Novinky, hon, ib, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na demonstraci pod heslem Chceme bezpečnou zemi se v Praze na Náměstí Míru ve středu sešlo několik stovek lidí s českými vlajkami. Akci zaměřenou proti islamizaci Evropy uspořádal Úsvit společně s Blokem proti islamizaci. Stejná demonstrace byla na středu svolána také v Ostravě, Plzni či Mostě.

BEZ KOMENTÁŘE: Odpůrci islámu na Náměstí Míru v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

V Praze se podle informací Novinek sešlo asi pět set lidí, podle policie to bylo asi 250. V rukou třímali transparenty s protiislámskými obrázky. Mezi řečníky na pódiu se objevil i místopředseda Úsvitu Marek Černoch. Promluvil také šéf britské Pegidy Tommy Robinson.

Všechna místa konání byla spojena telemostem. Na akci dohlíželi policisté v uniformách i v civilu, žádné problémy nezaznamenali.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Demonstrant s transparentem v Plzni

V Ostravě na Masarykově náměstí se akce setkala jen s malým zájmem ze strany veřejnosti. Řečníkům naslouchalo odhadem jen asi 150 lidí, a to navzdory poměrně dobré propagaci formou plakátů nebo placené reklamy na sociálních sítích.

Foto: Aleš Honus, Právo

V Ostravě se sešlo asi 150 demonstrantů

Na pódiu vystoupila například kandidátka do krajského zastupitelstva a známá youtuberka Dominika Myslivcová, která volala po „růžové budoucnosti“, a také kandidátka do Senátu Alena Vitásková.

Myslivcová jde do voleb se stylem barbie

„Stát chce pomáhat nelegálním přistěhovalcům, zatímco se nedokáže postarat o vlastní lidi,“ řekla mimo jiné žena, která proslula návrhem zákona o vyvlastnění majetku Zdeňka Bakaly.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Demonstrace proti islamizaci v Plzni

V Ostravě promluvil i šéf Úsvitu Miroslav Lidinský, který vyjádřil nesouhlas s vládní politikou. Podle něj vláda Bohuslava Sobotky kolaboruje s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Účastníci demonstrace v Praze jeho projev ocenili potleskem.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Demonstrace na Náměstí Míru v Praze

V Plzni se ve středu na náměstí T. G. Masaryka sešlo kolem stovky lidí, řečníci se na poklidné akci prezentovali klasickou protiislámskou, protiimigrační, protiunijní a protivládní rétorikou.

Bez jakýchkoliv problémů se obešla i demonstrace Úsvitu s Blokem proti islamizaci v Mostě. Na 1. náměstí vedle radnice se tam sešlo zhruba 300 lidí. Přes telemost si vyslechli projevy řečníků z Ostravy, Plzně a Prahy, v Mostě vystoupila například Tatjana Festerlingová z německé organizace Pegida, zazpíval Martin Maxa.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Demonstrace v Mostě

Chvílemi akce připomínala spíše než demonstraci předvolební mítink.

Pro znovuzavedení hraničních kontrol se ve svém projevu vyslovil poslanec Úsvitu a starosta nedaleké obce Nová Ves v Horách David Kádner. Petici proti imigraci jen v Mostě podle pořadatelů podepsalo na 780 lidí.

Podle organizátorů má čtveřice akcí zahájit sérii celoevropských shromáždění proti islámu.

Reklama

Výběr článků

Načítám