Hlavní obsah

Odpůrci a podporovatelé Ruska se sešli u ambasády v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podporovatelé Ruska i Ukrajiny ve válečném konfliktu na Ukrajině se zároveň vydali v sobotu 10. června demonstrovat před ruskou ambasádu v pražské Bubenči. Na protest dohlíží policie.

Odpůrci a podporovatelé Ruska se dohadují před ambasádouVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Tábory měly okolo druhé hodiny odpolední zhruba po třech desítkách příznivců, kteří nesou vlajky a transparenty na podporu „své“ země. Kolem čtvrté hodiny odpoledne se protestující v poklidu rozešli.

Podporovatelé Ukrajiny dovezli podobiznu Vladimira Putina sedícího na zlaté záchodové míse, kterému na klíně sedí podobizna Alexandra Lukašenka a u nohou leží figurína mrtvoly v černém pytli.

Kromě vlajek Ukrajiny mávali také vlajkami EU. Dalším z transparentů, které dovezli, byla „vlajka“ s nápisem „Belgorod People's Republic“, tedy „Bělgorodská lidová republika“. Bělgorod je ruským městem, jehož oblast sousedí s Ukrajinou na severu a v posledních týdnech je terčem útoků.

Případ muže podezřelého z poškození auta s ukrajinskou značkou bude řešit soud

Krimi

Skupinka proruských aktivistů měla české a ruské vlajky, ale i vlajku bývalého Sovětského svazu se symboly srpu a kladiva. Diskutovali mezi sebou o podle nich zavádějící výuce dějepisu na školách a kritizovali česko-americkou dohodu o obranné spolupráci. Připravený měli transparent s nápisem „Rusko není náš nepřítel“.

Obě skupiny postávaly daleko od sebe. Mezi skupinami na akci vypuklo několik slovních potyček, přes policejní zátarasy na sebe často pokřikovaly nadávky. „Rusové jsou teroristé,“ ozývalo se z ukrajinské strany. „Teroristé jsou Ukrajinci,“ odpovídali proruští aktivisté. Slyšet bylo také například „Ukrajina zvítězí“ a „Kdo podporuje Rusko, není Čech“. Oba tábory se také navzájem natáčely na mobilní telefony. Fyzicky se však protestující nenapadli. Na místě bylo množství policistů v uniformách i v civilu.

K proruským aktivistům se později připojila také bývalá novinářka Jana Peterková, které soud nedávno uložil podmínku za šíření poplašných zpráv. Na akci vyzývala k podpisu petice proti česko-americké smlouvě o obranné spolupráci.

Demonstranti před ambasádouVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Proukrajinské setkání organizovala skupina Kaputin, jež podobně veřejně vystupuje už od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Účastníci protestu drželi písmena tvořící střídavě nápisy „Putin je v hajzlu“ a „Rusko je hovno“.

Na sobotní akci spolku Kaputin naváže happening na protest proti údajnému odstřelení ukrajinské Kachovské přehrady, který pořádá Hlas Ukrajiny. Součástí bude performance, kdy jednotliví účastníci budou držet předměty utopené v nádobách.

Setkání proruských aktivistů se k ambasádě přesunulo z původně avizovaného shromáždění na Letné, na než podle informací na sociálních sítích zval Tomáš Čermák. Ten byl v březnu nepodmíněně odsouzen za podporu a propagaci terorismu.

Protikremelší partyzáni hlásí další vpád do Ruska. Útok odražen, tvrdí Moskva

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám