Hlavní obsah

Odpověď na audit o Babišově střetu zájmů už je v Bruselu

Úředníci ministerstva pro místní rozvoj ve středu předali na stálé české zastoupení v Bruselu odpověď resortu na návrh auditu Evropské komise (EK) k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). EK má za to, že má český premiér stále vliv na koncern Agrofert, který převedl na svěřenský fond. To představuje problém ve vztahu k čerpání dotací.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Článek

Česko by kvůli tomu mohlo vracet do rozpočtu EU kolem 450 milionů korun. Babiš v minulosti řekl, že vracení peněz nehrozí. Střet zájmů odmítá s tím, že splnil vše, co měl.

Návrh auditní zprávy v angličtině dorazil do Česka na konci května, druhý červencový týden dostalo MMR a ministerstvo financí oficiální český překlad.

Úřad rozporuje každou větu návrhu auditní zprávy na každé stránce, řekla Deníku N ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Mnoho podkladů, které auditorům úřad dal, se podle ní neobjevilo v předběžné auditní zprávě. Dostálová také prý měla dojem, jako by se kontroloři v průběhu auditu střídali a nepředali si informace.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš ve čtvrtek ministryni vyzval, aby odpověď zveřejnila. Pokud úřad rozporoval každou větu návrhu, může být podle Pirátů přístup vedení ministerstva v rozporu s principem nestrannosti úředníků podléhajících pod služební zákon.

„S velkou nelibostí sleduji vývoj celé kauzy střetu zájmů českého premiéra, kdy jednotlivé úřady přistupují k problematice proplácení finančních podpor zcela odlišně. Na jedné straně Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) nebo Státní fond životního prostředí (SFŽP) proplácení dotací zastavily, na straně druhé např. ministerstvo průmyslu a obchodu celou věc bagatelizuje a i nadále schvaluje finanční podpory,” podivil se Bartoš.

Druhý návrh auditu, který se věnuje dotacím v zemědělství, zatím nezveřejnila ani média. Ministerstvo pro místní rozvoj původně dostalo čas na odpověď do úvodu srpna, EK následně termín prodloužila.

S návrhy auditních zpráv se nemohli seznámit ani senátoři, kteří kvůli nim ustavili dočasnou senátní komisi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám