Hlavní obsah

Odlet policistů do Iráku se komplikuje

Právo, Oldřich Danda
PRAHA

Odlet českých vojenských policistů do irácké Basry se nejspíš zkomplikuje. Armáda počítala s tím, že cestu skloubí s příletem personálu z právě rušené 7. polní nemocnice. Poslední z 81 vojenských policistů by měl podle náčelníka generálního štábu Pavla Štefky přistát v Basře 18. prosince, pokud misi schválí Sněmovna.

Foto: Milan Haluška
Článek

Ta měla o ročním působení policistů rozhodovat včera, ale jednání se nakonec přesunulo až na středu. Je však možné, že ani ve středu se poslanci nedohodnou. Zákonodárci ODS totiž chtějí, aby se souběžně prodiskutovala i chystaná pomoc do Afghánistánu.

Překvapení i pro zpravodaje

"Nejenom my chceme, aby to bylo probíráno jako jeden balík," řekl včera stínový ministr obrany a místopředseda ODS Petra Nečas. Vyrazil tak dech některým koaličním poslancům, kteří předpokládali, že se bude vládní návrh projednávat. "To je pro mě novina, já jsem měl ten návrh přednést jako zpravodaj," řekl Právu překvapený křesťanskodemokratický poslanec Vilém Holáň.

Ministerstvo obrany předpokládá, že by 150 českých vojáků do Afghánistánu vyslalo na začátku příštího roku. Sněmovna o tom měla podle odhadů jednat až na první lednové schůzi, poté co jí to navrhne vláda. Té však ministr obrany Miroslav Kostelka návrh ještě neposlal. "Předložíme to co nejdříve," řekl včera Právu. Pokud by to udělal na nedělním mimořádném zasedání vlády, mohla by o odletu vojenských policistů příští středu rozhodnout Sněmovna a následně i Senát. Potom by policisté stihli odlétající letadla směr Basra. Kostelka na to ale opáčil: "To se nedá stihnout."

Vojenští policisté by měli v Iráku celý příští rok vyučovat a dohlížet na irácké kolegy v policejní profesi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám