Hlavní obsah

Odbory ve státní správě hrozí stávkou

Novinky,
PRAHA

Předsedkyně odborové organizace zaměstnanců v rozpočtových a příspěvkových organizacích Alena Vondrová v nedělních otázkách Václava Moravce pohrozila, že státní zaměstnanci mohou stávkovat, jestliže nedojde k dohodě s vládou. Požaduje přitom růst mezd v rozmezí 5 až 6 procent, vláda přitom trvá na 1,5 procentním růstu.

Článek

Předsedkyně odborového svazu rozpočtových a příspěvkových organizací Alena Vondrová se vyjádřila opatrně, leč tvrdě. Nevyloučila nejen demonstrace, ale ani stávky: "Postup zvážíme po ukončení jednání. Všechny varianty jsou ve hře. Pokud se nedohodneme, dojde na ně."

Vondrová řekla, že není žádný důvod pro strop pro růst mezd ve výši 1,5 procenta. Podle ní při odhadovaném růstu HDP ve výši pět až šest procent porostou platy v privátním sektoru také o pět až šest procent. Pokud podle ní vláda na tento růst nemá, neměla by snižovat daně.

Výši růstu zdůvodnila snahou zaručit růst reálných mezd. Varovala totiž před možnou inflací, která může dosáhnout čtyř procent a bude ještě vyšší, jestliže ČEZ zvýší cenu elektřiny o deset procent.

Nečas chce zaručit reálný růst mezd

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas se snažil její slova zpochybnit. "Já si myslím, že to jsou hodně nadsazené odhady i vůči odhadům inflace ze strany ČNB. Šest procent je hodně nadsazené, neodpovídá to realitě." Podle něj jsou to jen počáteční čísla k jednání.

Strop Nečas hájí: "Rozhodnutí vlády snižovat počet státních zaměstnanců i zastropovat (platy) bylo správné." Ovšem uvedl, že reálný růst mezd míní zaručit. "Chci zajistit reálný růst mezd," řekl Nečas a dodal, že toho chce dosáhnout pomocí restrukturalizací:  "Platit lépe menší počet odborníků. Musí tu dojít k redukci státního aparátu. To je mimo vší pochybnost."

Zopakoval, že nepůjde o 40 000 lidí, jak se uvedlo a posléze dementovalo [celá zpráva] s tím, že bude propuštěno jen 9000 lidí. [celá zpráva] "Čtyřicet tisíc bylo falešné číslo, něco uteklo z nižší úřednické roviny, v materiálu (vlády) to bylo jinak," řekl Nečas. Ovšem Vondrová uvedla, že v materiálech se opravdu 40 000 objevilo.

ČSSD napětí mezi vládou a odbory nemíní využívat. "Odbory jsou samostatnou a nezávislou organizací," uvedl Zdeněk Škromach z ČSSD. Upozornil ovšem, že pokud se vláda nedohodne s odbory, může dojít k tvrdým demonstracím. "Vláda nerespektuje sociální dialog a raději ušetří miliardu na zdravotně postižených," uvedl Škromach.

Nečas namítl , že jeho ministerstvo jedná se zástupci organizací zaměstnávajících zdravotně postižené a tento lapsus, kdy by nedostávaly podporu, napraví.

Reklama

Související články

Školské odbory tvrdě kritizují vládu

Školské odbory nesouhlasí se snižováním výdajů na školství, které vláda uskutečňuje. Upozorňují, že by mohlo vést ke snížení úrovně vzdělávání. Trnem...

Výběr článků

Načítám