Hlavní obsah

Školské odbory tvrdě kritizují vládu

Právo, Hana Škodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Školské odbory nesouhlasí se snižováním výdajů na školství, které vláda uskutečňuje. Upozorňují, že by mohlo vést ke snížení úrovně vzdělávání. Trnem v oku jsou jim také neustálé změny koncepce školství, například nejistý termín spuštění státních maturit. Své výhrady shrnuly v petici, kterou je možné podepsat do konce školního roku.

Článek

"Pro tuto vládu není školství prioritou," prohlásil ve čtvrtek místopředseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství (ČMOS) Václav Pícl na setkání, které zástupci odborů v Praze zorganizovali.

Vláda podle odborářů připravuje řadu změn, které nekonzultuje ani s nimi, ani s dalšími odborníky.

Mzdy ve školství se sníží

"Ministryni školství Daně Kuchtové (Strana zelených) se sice podařilo prosadit, že plánované tříprocentní snižování počtu státních zaměstnanců se regionálního školství nedotkne, avšak další kroky, jako například to, že pro letošní rok již vláda schválila snížení rozpočtu na školství o 43 miliónů, v nás vzbuzují obavy, že se bude na školství opět šetřit, a to i při přípravě rozpočtu na příští rok," řekl Právu František Dobšík.

"Požadujeme, aby se výdaje na školství naopak zvýšily, a to ze současných 4,5 procenta HDP na šest procent," dodala místopředsedkyně ČMOS Markéta Vondráčková.

Odboráři rovněž nesouhlasí s navrhovaným růstem platů zaměstnanců ve školství o pouhé 1,5 procenta pro příští rok, které nepokryje ani očekávanou tříprocentní míru inflace a povede k reálnému snížení mezd ve školství.

Cílem odborů je zapojit do diskuse o budoucnosti školství i veřejnost, a to nejen pedagogickou. "Nechceme jen pasivně sledovat kroky vlády," říká Dobšík. "Zdá se, že při přípravě reformy veřejných financí na rok 2008 školství zase prohrává se všemi. Pokud se však má země rozvíjet, nesmí se na vzdělávání šetřit. Vláda by měla svůj postoj přehodnotit."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám