Hlavní obsah

Středula už není šéfem odborů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Josef Středula není předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), oznámila rada centrály. Důvodem jsou pochybnosti související s několikaměsíčním neplacením členských příspěvků a zánikem Středulova členství. Nové vedení si odbory zvolí na mimořádném sněmu 25. března, oznámil v pondělí místopředseda Vít Samek.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Bývalý předseda ČMKOS Josef Středula

Článek

„Já si o ten mandát znovu řeknu,“ uvedl Středula s tím, že hodlá funkci obhajovat, neboť prý cítí podporu.

Středula čelil pochybnostem, zda je právoplatným šéfem odborů. Podle informací deníku Blesk neplatil včas členské příspěvky a tím mu zaniklo členství ve svazu – a tím pádem i mandát předsedy.

Druhý z místopředsedů ČMKOS Roman Ďurčo po jednání potvrdil, že Středulovi loni zaniklo členství. „Zaniklo mu členství a budeme to řešit 25. (března; pozn. red.) na sněmu,“ řekl Ďurčo.

Odbory jsou v sobě kvůli infiltraci demonstrace dezinformační scénou

Domácí

„Když někdo neplatí delší dobu, tak vypadne z toho systému a de facto není členem,“ dodal k neplacení členských příspěvků.

„Došlo k prodlení, je to moje lajdáctví,“ uvedl Středula s tím, že nyní je členem OS KOVO a má zaplacené všechny příspěvky. „Zaplatil jsem je všechny ještě dříve, než jsem dostal dopis ze základní organizace,“ uvedl Středula s poukazem na dopis o zániku členství. Poplatky se mu podle jeho slov vrátily zpět. „Je to jedno procento z čistého příjmu,“ uvedl po pondělním jednání na dotaz o výši poplatků.

Základní organizace OS KOVO loni v prosinci upozornila Středulu, že kvůli nezaplacení členských poplatků pozbyl členství. Z tohoto důvodu následně nemohl vykonávat funkci předsedy a účastnit se za odbory například jednání tripartity.

Mimořádný sněm by měl podle Samka zamezit jakýmkoliv dalším spekulacím a zabránit znevěrohodnění odborů.

„Není třeba rozvíjet tu kauzu dál,“ tvrdí Ďurčo, který vede svaz KOVO. Nechtěl ani spekulovat, jak legitimní byla Středulova účast na posledním jednání tripartity.

Středula byl v čele odborové konfederace, která má zhruba 270 tisíc členů, od dubna 2014. 

Pochybnosti o Středulovi. Měli ho v prosinci vyloučit z odborů kvůli neplacení příspěvků

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám